„Am introdus un nou tip de program, împreună cu comisiile de chirurgie și chirurgie oncologică pentru pacienții cu cancer, program chirurgical, în care tumora să fie scoasă și să fie plătit integral. Acest tip de program  nu exista și va fi introdus din aprilie. Evident, vor rămâne, în paralel, programele de chimioterapie și radioterapie. Acestea vor fi finanțate la costuri reale și pacienții nu vor plăti nimic, fiindcă sunt intervenții care salvează viața, vitale.”, a declarat Victor Costache la Adevărul Live.

Dorința ministrului este ca listele de așteptare pentru imagistica performantă și pentru depistarea precoce a cancerului să dispară.

„Până acum era decontat integral tratamentul cu radioterapie și chimioterapie, care se adresează stadiului 3B și 4, stadiilor avansate. Cu noul program, va crește finanțarea pentru detecția precoce, ne dorim să dăm o șansă mai bună pacienților la diagnosticare. Vrem să dispară listele de așteptare la tot ce înseamnă Computer Tomograf, Rezonanță Magnetică Nucleară și Pet CT”, a precizat ministrul.

 

De ce este nevoie de spitale private în programele naționale

Victor Costache a explicat necesitatea introducerii spitalelor private în programele naționale pentru pacienții cu infract.

„La sfârșitul lui noiembrie 2019 a fost publicat de către Comisia Europeană raportul de țară asupra sistemului sanitar și suntem pe ultimul loc în Europa la toate capitolele. Capitolul cel mai deficitar sunt centrele de infarct miocardic. Practic, mor prea mulți români din cauza acestei patologii, care poate fi tratată eficient, dacă am avea un număr suficient de centre.(…)

Și atunci este evidentă o evoluție firească de a lăsa și alte centre noi, cum ar fi centre private sau centre care nu au fost incluse până acum, pentru a trata pacientul român. Este un lucru foarte simplu, atunci când ai un infarct miocardic, nu ai timp să faci ore întregi cu salvare de la un centru la altul. Era necesară schimbarea legislatiei in acest sens”, a explicat ministrul.

 

Spitalele de stat „nu pierd pacienți”

Ministrul Sănătății a mai precizat și că spitalele de stat nu pierd pacienți, pentru că avem prea puține centre de infarct la suta de mii de locuitori. Iar până la construirea spitalelor regionale, prevăzută spre a fi finalizată în 2027, era nevoie de o soluție urgentă, potrivit Sănătatea Tv.

„În condițiile unei infrastructuri care suferă nu poate să fie decât o gură de oxigen, atât pentru pacienți, cât și pentru spitalele publice. De altfel, la această recomandare s-a lucrat cu comisiile publice, care cer ele însele această liberalizare”, a adăugat Victor Costache.

 

Cum se acoperă cheltuielile?

Întrebat de unde vor veni banii necesari pentru acoperirea cheltuielilor programelor naționale prevăzute în Legea Sănătății, Victor Costache a explicat că, prin accesul pacienților în clinicile private, vor fi economisiți banii pe care CNAS îi deconta în fiecare an pentru tratamentele românilor în străinătate. Doar în 2020, a precizat ministrul, CNAS a plătit 120 de milioane de euro.

Banii necesari pentru acoperirea cheltuielilor programelor naționale prevăzute în Legea Sănătății vor proveni economisind banii pe care CNAS îi deconta în fiecare an pentru tratamentele românilor în străinătate, în loc să aibă acces la spitalele private din România.