“Evali – o nouă afecţiune indusă de ţigara electronică, o noua consecinţă a fumatului. Nu există tip de produs sănătos, există doar promovare intensă cu nişte victime recrutate din rândul adolescenţilor. Dinamica este îngrijorătoare. Ce este în aceste ţigări electronice?

Se pedalează foarte mult pe agenţi aromatizanţi, dar există o multitudine de alţi compuşi care sunt inhalaţi de aceşti vapers şi care sunt dăunători. Unii susţin că această ţigară electronică este dăunătoare doar din cauza adăugărilor la nicotină pe care le face prin iniţiative proprii un adolescent doritor să mai încerce şi alte lucruri. Pentru mulţi dintre aceştia doar consumul acelei ţigări electronice cu nicotină este dăunător.

Apare manifestare respiratorie. Ea este punctată şi de unele expresii gastrointestinale şi simptome sistemice şi aproape toate cazurile au avut antecedente de prezentare. Semnele prezente sunt patru: tahicardie, febră, tahipnee, hipoximie”, a explicat Mihălţan în cadrul unui eveniment organizat de Sănătatea Press Group şi Institutul “Marius Nasta”.

În replică, Asociația Industriei de Vaping din România contestă afirmațiile dr. Florin Mihălțan despre legătura dintre ”noua afecțiune Evali”- cazurile  în lanț de îmbolnăvire pulmonară apărute în State în august 2019 – și produsele legale de vapat.

Aromele pot provoca leziuni pulmonare

El a menţionat că unul dintre compuşii lichidului din ţigara electronică, propilen glicol, induce crize de astm. “El exacerbează crizele de sufocare la un bolnav cu BPOC cu astm. Aromele sunt în plus dăunătoare în acest produs. Ele sunt la rândul lor cu posibile relaţii cu leziuni pulmonare”, a subliniat Florin Mihălţan, citat de Agerpres.

Conform acestuia, există două linii de terapie: antibiotice şi corticoizi. “Avem o nouă afecţiune. Cine este responsabil de ea? Este industria tutunului. Cine este coresponsabil? Aş zice fără menajamente cei care promovează siguranţa acestor produse, şi bineînţeles şi doctorii care nu sunt educaţi să stopeze, şi ONG-urile, guvernele, ţările care nu au făcut nimic în acest moment, doar au mers pe câştiguri imediate şi pe contribuţia la bugetul de stat. Iar de aici, pe această boală se construieşte la ora actuală un întreg eşafodaj, care impune medicilor o nouă atitudine în faţa unui consumator de ţigară electronică. Se discută de foarte multe relaţii inclusiv cu drogurile şi care dau de gândit”, a arătat profesorul doctor.

În opinia acestuia, cea mai eficientă măsură antifumat o reprezintă taxa pe pachetul de tutun. “Cea mai puternică măsură antifumat care funcţionează şi pentru ţigara electronică este să măreşti taxa pe pachetul de tutun. Dacă măreşti cu 10% taxa, se lasă între 3-5% dintre fumători, care sunt tinerii care nu au bani sau care au bani drămuiţi de acasă”, a mai susţinut medicul.

Unele studii au constatat că vaporii de e-țigară pot conține un nivel ridicat de substanțe chimice deloc prietenoase, cum ar fi formaldehida, acetaldehidă și acroleină, toate derivate din alte ingrediente expuse la temperaturi ridicate. Vaporii conțin, de asemenea, radicali liberi – substanțe puternic oxidante care pot deteriora țesuturile sau ADN-ul și care sunt considerate a veni în mare parte din arome.

OMS: moda ţigărilor electronice, pericol pentru sănătatea publică

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) admite că ţigările electronice sunt mai puţin dăunătoare comparativ cu cele obișnuite. Cu toate acestea, reprezentanţi ai OMS avertizează că moda ţigărilor electronice a devenit un real pericol pentru sănătatea publică, în contextul în care în lume sunt 1,1 miliarde de fumători convenţionali şi 367 de milioane de fumători de ţigări electronice. Statisticile arată ca un bărbat care fumează are un risc de 23 de ori mai mare de a face cancer pulmonar decât unul nefumător, iar în cazul femeilor şansele cresc de 13 ori.

Interzicerea ţigărilor electronice şi a produselor „heat-no-burn”, adică dispozitivele de încălzire a tutunului, vor duce la dezvoltarea pieţei negre care va avea un impact distructiv asupra sănătăţii publice, susţin mai mulţi experţi internaționali în sănătate publică.