Ministerul a publicat în transparență decizională proiectul de act normativ prin care se reglementează modul de stabilire a numărului biletelor de tratament balnear care se acordă, în anul 2022, prin Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), precum şi modul de acordare, distribuire şi decontare a acestora.

Buget de 200 de milioane de lei, alocat pentru 2022

Bugetul alocat în acest an cu această destinație este de 200 de milioane de lei, iar proiectul de act normativ prevede că din această sumă pot fi achiziționate cel mult 101.000 bilete la tratament balnear, din care maximum 60.420 vor fi asigurate în unităţile de tratament balnear aflate în proprietatea Casei Naţionale de Pensii Publice, iar diferența în alte unităţi de profil, prin contracte încheiate cu alți operatori economici.

Biletele, care includ tariful pentru 12 zile de tratament balnear și un sejur de 16 zile, vor fi repartizate pe 19 serii.

Pot solicita bilete de tratament balnear pensionarii și asigurații sistemului public de pensii, iar un procent de maximum 15% din numărul total al biletelor va fi acordat, gratuit, beneficiarilor unor legi speciale cu caracter reparatoriu, precum şi persoanelor care au suferit accidente de muncă sau boli profesionale.

Distribuirea biletelor de tratament balnear și decontarea costurilor acestora se face de către Casa Naţională de Pensii Publice, prin casele teritoriale de pensii.

În anul 2021, bugetul alocat a fost tot de 200 de milioane de lei, fiind contractate 97.626 de bilete de tratament, în valoare de 185.506.085,08 lei, iar din acestea au fost valorificate 92.096 de bilete, mai transmite Ministerul Muncii.

Provocări pentru stațiunile din România

Pe de altă parte, în cadrul unei întâlniri de lucru a Ministerului Antreprenoriatului şi Turismului la care au participat reprezentanţi ai mediului de afaceri, turismului, Instituţiei Prefectului Constanţa şi ai administraţiei publice locale din Constanţa şi Tulcea au fost discutate provocările punctuale pe care staţiunile de interes local şi naţional din această zonă le întâmpină.

„Situaţia plajelor şi cea a investiţiilor la Marea Neagră au reprezentat un punct important, dar şi infrastructura rutieră, feroviară şi aeriană, esenţială pentru mobilitatea către turismul de pe litoralul românesc, dar şi către Delta Dunării. Un obiectiv emergent pentru judeţul Constanţa este turismul balnear şi modalităţile de stimulare a investiţiilor private.

O temă de interes naţional intens dezbătută a reprezentat-o dezvoltarea Organizaţiilor de Management al Destinaţiei, o reformă asumată inclusiv prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Aceasta a fost dublată de situaţia resurselor umane în turism şi situaţia generală a investiţiilor în turism”, a informat Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului.