Suse judiciare au declarat pentru stiripesurse.ro, că liderul grupării ar fi Adrian Deaconu, cel care a produs prejudicii de șapte milioane de euro mai multor zeci de instituții publice, interes public sau private.

Totodată, același surse mai susțin că grupare are 11 membri efectivi, care urmează să fie aduși și audiați la sediul central al DIICOT, iar alte zeci/sute de persoane vor fi audiate în țară.

În ceea ce privește prejudiciile aduse, sursele citate susțin că printre companiile de stat vizate se numără Nuclear Electrica, prejudiciată cu peste 300.000 lei, Imprimeria Națională, prejudiciată cu peste 400.000 de lei, Regia de Transport Timișoara, prejudiciată cu peste 300.000 de lei și Regia Domeniului Public Cluj, prejudiciată cu peste 80.000 de lei.

În același timp, Casa Națională de Pensii Publice, a fost și ea prejudiciată cu peste 14.000 de lei,  iar același lucru s-a întâmplat și cu CNAIR prin DRPD Cluj, care a înregistrat un prejudiciu de peste 200.000 de lei. Compania Municipala de Consolidări București, a fost prejudiciată cu suma 120.000 de lei.

Prejudiciu de șapte milioane de euro

Sursele citate mai precizează că și alte societăți de salubritate, bănci, benzinării, dar și clinici private au fost înșelate de această grupare infracțională.

Modul de operare a fost unul fără precedent. Sursele judiciare susțin că gruparea care a fost destructurată de DIICOT miercuri dimineață, care se ocupa cu înșelăciuni și spălare de bani ajunsese să aibă un renume în lumea subterană și interlopă de la nivel european pentru ”loviturile” date instituțiilor publice românești și pentru modul său de operare.

În total, prejudiciul dat instituțiilor publice se ridică până la ora actuală la șapte milioane de euro. Aici se încadrează zeci de ministere, ADP-uri, companii municipale, companii naționale de stat, care ar fi căzut victime înșelăciunilor membrilor grupării.

De menționat este faptul că vestea fraudării acestora s-ar fi răspândit la nivelul zonei infracționale din întreaga Europă. Membrii grupării ar fi sunat diferite instituții precizând că sunt reprezentanții ai altor companii cu care aceste structuri de stat aveau contracte în derulare.

Cum acționa gruparea infracțională

Totodată, aceștia le transmiteau angajaților că au fost schimbate conturile de încasare a plăților și că vor transmite e-mail-uri cu noul cont la care companiile de stat pot face viramentul banilor în baza contractelor existente.

Sursele judiciare precizează că infractorii urmăreau momentul în care se incasau bani în respectivul cont și imediat în transferau în conturile unor alte societăți fantomă de unde banii erau retrași numerar pe card.

Gruparea infracțională a fost destructurată în final miercuri dimineață după ce procurorii DIICOT au efectuat mai multe percheziții în București, dar și în alte județe ale țării.

În momentul de față, DIICOT anunță că încă se fac cercetări, menționând că numărul persoanelor implicate este de peste 300.

„În această dimineață, procurorii DIICOT – Structura Centrală împreună cu IGPF și IGPR efectuează 17 percheziții în București și alte 5 județe, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat, format din peste 300 de persoane, specializat în săvârșirea de fraude informatice, înșelăciune și spălare de bani.

Membrii grupului infracțional induceau în eroare angajații unor autorități publice din România și din străinătate (în special Spania), instituții publice sau instituții de interes public cu privire la schimbarea contului bancar în care urmau a fi efectuate plățile aferente unor facturi neachitate, emise de către furnizorii acestora, iar după încasarea sumelor, acestea erau transferate în alte conturi controlate de grupare, iar mai apoi extrase prin intermediul unor “săgeți”.

În cauză se fac cercetări și pentru spălare de bani, sumele de bani ce au făcut obiectul mecanismului de spălare fiind estimate la peste 7 milioane de euro”, informează DIICOT.