Sprijinul financiar de 2.000 de lei pentru femeile însărcinate din București va fi alocat și anul acesta, în ciuda restrictiilor bugetare, în acest program fiind investite aproape 10 milioane de euro, în doi ani de aplicare. Anunțul a fost făcut de primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, într-un mesaj postat recent pe Facebook.

”Circa 15.000 de viitoare mămici au beneficiat de analize gratuite și medicamente în anul 2019, iar în total peste 26.000, în mai puțin de 2 ani de la lansare a programului Primariei Capitalei – “Materna”, acordat prin DGASMB”, a explicat Gabriela Firea.

 Ce a transmis primarul Capitalei

”Am lansat acest program în anul 2018, ca parte a politicilor sociale și de sănătate pe care le-am propus pentru bucureșteni, cu accent pe familie și încurajarea natalității. Mă bucur de succesul înregistrat, de rata mare de accesare a programului. De la aprobarea programului, de catre CGMB, în martie 2018, valoarea stimulentelor acordate s-a ridicat la peste 43 de milioane de lei. Ținta noastră a fost ca tot mai multe femei însărcinate să aibă posibilitatea de a traversa perioada de sarcină sub supravegherea unui medic, mai ales în cazul celor care nu făceau acest lucru din lipsa banilor. Sănătatea bucureștenilor a fost una dintre prioritățile mele încă de la începutul mandatului, întrucât cred că viața oamenilor este mai bună într-o capitală care are grijă de locuitorii săi”, a scris Firea.

Potrivit edilului Capitalei, cu stimulentele financiare Materna, acordate de Primăria Capitalei, se pot cumpara medicamente şi se pot plăti analize sau proceduri medicale care nu sunt decontate de Casa de Asigurări de Sănătate. Voucherele au fiecare câte o valoare de 1.000 lei și se acordă de două ori: primul, în valoare de 1.000 lei, după procesarea cererii, iar al doilea – după intrarea în săptămâna a 24-a de sarcină.

Cine poate beneficia de bani

Pot beneficia de acest stimulent femeile însărcinate, în vârstă de peste 18 ani, care au domiciliul stabil în București sau resedința dobândită pe raza Municipiului București de cel puțin 6 luni la momentul depunerii cererii (la momentul depunerii dosarului, sarcina este de minim 10 săptămâni) și care nu înregistrează datorii față de bugetul local.

Cererile se pot depune atât fizic, de luni până joi, între orele 9:00-15:00, cât și în format electronic, la adresa de e-mail [email protected], fie de către beneficiar, fie de către o persoană desemnată în baza une declarații de consimțământ.

Detalii amănunțite despre program și despre modalitatea de accesare sunt disponibile în secțiunea dedicată, pe pagina web a Direcției de Asistență Socială a Municipiului București, https://www.dgas.ro/voucher-materna/.

Programul a fost aprobat în luna martie 2018 prin HCGMB nr. 120 (modificată prin HCGMB nr. 824/2018).

Voucher Materna București completează o serie de alte programe municipale dedicate familiei, natalității, creșterii și educării copiilor: stimulentul financiar pentru întemeierea familiei, stimulentul acordat pentru nou-născuți, sume suplimentare acordate familiei monoparentale, stimulentul pentru rechizite, oncofertilitate, proiectul FIV – pentru fertilizare invitro etc.