Guvernatorul Băncii Centrale a Lituaniei, Gediminas Simkus, a declarat luni că Banca Centrală Europeană ar putea lua în considerare mai mult de trei reduceri ale dobânzii pe parcursul acestui an.

El a subliniat că aceste decizii nu ar trebui să fie influenţate de eventualele amânări ale deciziilor similare din partea Rezervei Federale americane.

Aceste declarații au venit la patru zile după ce BCE a menținut dobânda de referință neschimbată. În ciuda acestui aspect, a dat cel mai clar semnal până acum că încetinirea inflației ar putea permite începerea reducerii dobânzii de referință.

Ca rezultat al acestei decizii, rata dobânzii pentru operațiunile principale de refinanțare și ratele dobânzilor pentru facilitățile de creditare marginală și de depozit vor rămâne constante. Ele vor fi la niveluri de 4,50%, 4,75%, și respectiv 4%. Aceste valori reprezintă niveluri de dobânzi fără precedent începând cu lansarea monedei euro în 1999.

Politică monetară din iulie va fi crucială

Simkus a dat aceste detalii într-o discuție cu jurnaliștii la Vilnius. El a indicat că există șanse mai mari de 50% să asistăm la mai mult de trei reduceri de dobândă în acest an. El a subliniat că aceasta este o estimare prudentă.

Oficialul a sugerat că BCE ar putea lua în considerare nu doar o singură majorare a dobânzii în iunie. Se poate avea în vedere și o reducere a acesteia în iulie.

Potrivit lui Simkus, decizia de politică monetară din iulie va fi crucială pentru determinarea direcției viitoare.

Gediminas Simkus, Banca Centrala, Lituania
SURSA FOTO: Facebook/ Gediminas Simkus

BCE nu ar lua decizii în funcție de acțiunile Fed

În ceea ce privește deciziile de politică monetară ale Rezervei Federale americane, Simkus a minimizat impactul acestora. El a afirmat că BCE va lua decizii independente.

Acesta a arătat că principalul aspect de luat în considerare este modul în care traiectoria diferită a politicii monetare va afecta economia reală. El a recunoscut că politici monetare divergente pot influența condițiile comerciale și evoluțiile economice în ambele jurisdicții. Cu toate acestea, Simkus a respins ideea că BCE ar lua decizii în funcție de acțiunile Fed.

Costul creditului, redus cu aproximativ 85 de puncte de bază

Potrivit piețelor financiare, există o prognoză că BCE va reduce costul creditului cu aproximativ 85 de puncte de bază în acest an. Aceasta înseamnă cel puțin trei reduceri de dobândă de câte 25 de puncte fiecare. În plus,  există o probabilitate de 40% pentru o a patra reducere de dobândă.