Banca Centrală Europeană nu scade rata dobânzilor

În ciuda deciziei de joi, Banca Centrală Europeană (BCE) a admis că ritmul de descreștere a inflației este mai rapid decât anticipa. Acest lucru ar putea deschide posibilitatea reducerii dobânzilor în cursul acestui an, conform informațiilor furnizate de DPA și Reuters.

În 2023, BCE a crescut dobânzile la un nivel maxim istoric. Totuși, informațiile privind inflația nu sugerează o nouă înăsprire a politicii monetare, schimbând discuția către momentul potențial al începerii reducerii dobânzilor.

Ca rezultat al hotărârii luate joi, rata dobânzii pentru operațiunile principale de refinanțare și ratele dobânzilor pentru facilitățile de creditare marginală și de depozit vor rămâne constante la niveluri de 4,50%, 4,75%, și respectiv 4%. Aceste valori reprezintă niveluri de dobânzi fără precedent începând cu lansarea monedei euro în 1999.

„Proiecţiile privind inflaţia au fost revizuite în scădere, în special pentru 2024, ceea ce reflectă în principal contribuţia mai scăzută de pe urma preţurilor la energie”, potrivit comunicatului emis de BCE.

BCE și-a revizuit în scădere proiecțiile privind inflația pentru al doilea trimestru consecutiv. Instituția estimează acum o creștere a prețurilor de 2,3% pentru acest an, în scădere față de proiecția anterioară de 2,7%. Această revizuire ar putea însemna că BCE va atinge ținta de inflație de 2% încă din acest an, și nu în 2025, așa cum se anticipa anterior.

În ultimele luni, inflația s-a apropiat de ținta BCE de 2%, pe fondul scăderii prețurilor la energie și a stagnării economice în zona euro, situație înregistrată pentru al doilea an consecutiv.

inflatie
Inflatie / SURSA FOTO: Dreamstime

Rata anuală a inflației a scăzut la 2,6%, în februarie 2024

Conform datelor preliminare publicate la data de 1 martie de Eurostat, inflația anuală în zona euro a înregistrat o scădere în luna precedentă, situându-se la 2,6%, în comparație cu nivelul de 2,8% din ianuarie. Cu toate acestea, analiștii estimau că nivelul va fi de 2,5% în luna februarie. Este demn de menționat că inflația este mult sub vârful de 10,6% din octombrie 2022 și este pe cale să atingă ținta BCE de 2%.

În februarie, inflația de bază, care exclude prețurile pentru bunurile volatile cum ar fi energia și alimentele, a înregistrat un nivel de 3,1%. În scădere față de 3,3% înregistrat în luna precedentă. Contrar estimărilor analiștilor, care anticipau o reducere la 3% în luna februarie. Inflația de bază reprezintă un indicator esențial pentru Banca Centrală Europeană în procesul său de formulare a politicii monetare.

„Deşi majoritatea indicatorilor care compun inflaţia de bază s-au atenuat, presiunile asupra preţurilor interne rămân ridicate, în contextul creşterii solide a salariilor”, aflăm din comunicatul BCE.

„Nu există încă dovezi clare că actuala creştere a costurilor cu mâna de lucru nu se va finaliza în preţuri mai mari de consum, alimentând o spirală de tip salarii-preţuri”, transmite Anatoli Annenkov, economist în cadrul băncii franceze Societe Generale.

Potrivit analiștilor, se preconizează că BCE va reduce dobânzile de până la patru ori în acest an, începând din luna iunie.

Mai mult, BCE estimează că economia zonei euro va înregistra o creștere de 0,6%, comparativ cu prognoza din decembrie. Aceasta anticipa un nivel de 0,8%. Pentru anii 2025 și 2026, se estimează o expansiune de 1,5%.