Polițiștii care prestează muncă suplimentară în perioada 2019 – 2021 vor beneficia, potrivit unui act normativ al Guvernului, de o majorare cu 75% a salariului cuvenit. Această decizie se aplică doar în cazul în care nu este posibilă compensarea cu timp liber a muncii suplimentare. Recent, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a pus în dezbatere publică un proiect de act normativ ce stabilește toate regulile pentru acordarea acestor bani. Condițiile în care angajații MAI pot beneficia de majorările salariale pentru munca suplimentară se regăsesc în Proiectul de ordin MAI privind condiţiile de stabilire a majorării salariale pentru munca suplimentară prestată de personalul cu statut special, precum şi activităţile deosebite cu caracter. Documentul a fost pus recent în dezbatere publică pe website-ul MAI și are nevoie, pentru a se putea aplica, de aprobarea ministrului de interne și de publicarea în Monitorul Oficial.

Spre sfârșitul lunii decembrie a anului trecut, Ordonanța de urgență a Guvernului nr.114/2018 a stabilit că, în perioada cuprinsă între 2019 și 2021, personalul cu statut special ce prestează muncă suplimentară ce nu poate fi compensată prin acordarea de ore libere plătite este îndreptățit să primească „o majorare de 75% din solda de funcție/salariul de funcție cuvenit(ă), proporțional cu timpul efectiv lucrat în aceste condiții”. Astfel, pentru a stabili toate situațiile în care angajații ministerului pot beneficia de această majorare salarială, MAI a lansat de curând proiectul legislativ amintit anterior. După cum stabilește inițiativa legislativă, „prin personal cu statut special se înțelege cadrele militare în activitate, polițiștii şi soldaţii şi gradaţii profesionişti în activitate din unităţile MAI”. Concret, proiectul de act normativ prevede, în primul rând, care sunt activitățile pentru care se poate presta muncă suplimentară cu acordarea unei majorări salariale. Astfel, vorbim aici despre activități cu un grad ridicat de risc asupra integrității fizice, sănătății sau vieții personalului implicat, acțiuni cu un grad ridicat de complexitate și dificultate, acțiuni care presupun intervenția specializată în funcție de nivelul de urgență al situației sau care apar în cazul unor situații de catastrofe sau calamități. Aceste activități sunt cele “desfășurate în domeniul ordinii şi siguranţei publice, în respectarea regimului frontierei de stat a României, în situaţii de urgenţă, în personalizarea, emiterea şi evidenţa generală a documentelor de identitate şi a paşapoartelor simple, în emiterea şi evidenţa permiselor de conducere şi a certificatelor de înmatriculare ale autovehiculelor rutiere, pentru îndeplinirea sarcinilor și atribuțiilor de serviciu specifice unității potrivit competențelor legal stabilite”, după cum se specifică în inițiativa legislativă. În document se stipulează că munca peste program se face numai pentru că șeful ierarhic a dispus asta, în scris, fără să se depășească 180 de ore anual. În mod excepțional, numărul acestora poate fi majorat la 360 de ore anual.
Pentru a putea beneficia de majorarea salarială, polițiștii care prestează muncă suplimentară trebuie să se asigure că îndeplinesc anumite condiții. Polițiștii pot primi bani în plus la salariu doar în cazul în care nu s-au putut oferi, în următoarele 60 de zile de la prestarea acelor ore suplimentare, ore libere plătite. Proiectul de ordin nu se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie să primească aprobarea ministrului de interne şi să fie publicat în Monitorul Oficial.

sursa avocatnet.ro