Stimulentul de inserție este suma de bani pe care o primesc angajații părinți care se întorc la muncă înainte de finalul concediului de creștere a copilului. Așa după cum stabilește legislația în vigoare, stimulentul de inserție nu se poate cumula cu indemnizația de creștere a copilului, iar persoanele care primesc stimulent de inserție nu pot fi concediate.

În cazul în care părinții aflați în concediul de creștere a copilului vor să se întoarcă mai repede la serviciu, potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 111/2010, au dreptul să primească o sumă de bani pe lângă salariul lunar, sumă ce poartă numele de stimulent de inserție, scrie avocatnet.ro.

Astfel, părinții care renunță la concediul de creștere a copilului și se întorc mai repede la muncă au dreptul de a primi 650 de lei lunar.

“Începând cu drepturile lunii aprilie 2017, cuantumul stimulentului de inserție se stabilește la 650 lei”, este prevăzut în varianta în vigoare a OUG nr. 111/2010.

După cum se stipulează în legislația actuală, persoanele care se întorc mai repede la muncă nu pot fi concediate pe toată durata în care primesc stimulentul de inserţie. Potrivit OUG nr. 111/2010, angajatorului îi este interzis să dispună încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în cazul “salariatei/salariatului care se află în plata stimulentului de inserție”.

Totodată, nici persoanele aflate în concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la doi ani (sau de până la trei ani, în cazul copilului cu handicap) nu pot fi concediate. Această interdicţie se poate extinde o singură dată, cu șase luni, după revenirea definitivă a salariatei sau salariatului la muncă.

Nerespectarea acestor obligații poate aduce angajatorilor sancționarea cu amendă cuprinsă între 5.000 și 10.000 de lei.

Totuși, există și situații în care se poate face excepție de la această regulă. Este vorba, mai exact, despre situațiile în care angajatorul se află în procedură de reorganizare judiciară sau faliment. Astfel, în aceste situații, concedierea angajaților care beneficiază de stimulent de inserţie sau se află în concediu pentru creşterea copilului este permisă.