Regizorul francez Jean-Jacques Beineix a murit, la vârsta de 75 de ani, după cum a declarat vineri familia sa pentru France Presse. Fratele său a declarat pentru Le Monde că a murit acasă, la Paris, după o lungă boală, potrivit The Guardian.

Pelicula care i-a adus faima internațională

Beineix a devenit cunoscut cu primul său film, Diva, în 1980, și a atins faima internațională în 1986 cu filmul Betty Blue, cu Jean-Hugues Anglade și Beatrice Dalle în rolurile principale. Filmul a fost nominalizată la premiile Oscar pentru cel mai bun film într-o limbă străină și a devenit al optulea film cu cele mai mari încasări ale anului în Franța.

„Te iubesc”, a scris Beatrice Dalle într-un mesaj către Beineix pe pagina ei de Instagram vineri, adăugând că filmările pentru acea peliculă au fost „una dintre cele mai frumoase pagini din viața mea”.

Beineix a fost văzut un pionier al „cinéma du look”, îmbrățișat mai târziu și de Luc Besson. „Cinematografia ar trebui să facă mai mult decât să hrănească oamenii cu produse gata făcute, ușor de recunoscut”, a spus el pentru Los Angeles Times în 1994. „Mă aștept la mai mult.”

Regizorul s-a pregătit ca medic înainte de a-și face un nume cu un avertisment uluitor de sănătate publică despre SIDA. Primul său lungmetraj, thrillerul psihologic Diva despre un tânăr poștaș obsedat de o divă de operă, a câștigat patru premii César – echivalentul francez al Oscarurilor – și este acum considerat un film clasic.

Jean-Jacques Beineix. Sursa: IMDB

A fost curtat de studiouri mari de la Hollywood

După succesul înregistrat cu pelicula Betty Blue, Beineix a făcut pasul când marile studiouri de la Hollywood au venit să-i bată. „Am decis să trec peste câmpul minat … să iau cina cu diavolul”, a spus el mai târziu. Cu toate acesta, el a refuzat oportunități uriașe în anii 1990 – inclusiv șansa de a regiza The Avengers, Alien Resurrection și The Name of the Rose.

Deși a continuat să facă documentare, Jean-Jacques Beineix a început să scrie, revenind la tema celui mai mare succes al său, Betty Blue, în romanul său de debut Toboggan. Lucrarea din 2020 a avut asemănări cu filmul, prezentând o tânără dezechilibrată care are o aventură pasională cu un viitor scriitor. „Am visat la iubire înainte de orice altceva”, a spus el.