Vestea momentului pentru toți cei care au card la bancă. Românii vor putea face de chiar de astăzi plăţi cu telefonul între două conturi bancare diferite, fără a se folosi IBAN.

TRANSFOND oferă posibilitatea iniţierii simplificate de plăţi între două conturi deschise la bănci diferite, utilizând doar numărul de telefon mobil al beneficiarului plăţii, prin intermediul serviciului AliasPay – disponibil în regim 24/7/365. Serviciul este disponibil de joi, 24 septembrie 2020, la aproximativ un an de la operaţionalizarea serviciului său de Plăţi Instant în monedă naţională.

Posibilitatea în cauză va fi oferită consumatorilor finali (persoane fizice sau juridice) prin intermediul băncilor/furnizorilor de servicii de plată care vor participa la serviciul AliasPay. Aceştia au la dispoziţie începând de astăzi documentaţia AliasPay, ca parte integrantă a Regulilor de sistem ale SENT (Casa de Compensare a plăţilor interbancare în lei şi în euro, administrată de TRANSFOND).

Accesul consumatorilor finali de servicii financiare la AliasPay este determinat de aderarea în prealabil a propriilor bănci/furnizori de servicii de plată la acest serviciu. AliasPay este un serviciu de tip SPL (Standardised Proxy Lookup) care permite iniţierea de plăţi pe baza unui alias (numărul de telefon mobil) pe care cel care face plata îl cunoaşte la momentul iniţierii acesteia, susține adevărul.ro.

AliasPay realizează corelarea, pentru furnizorii de servicii de plată, între alias şi numărul de cont IBAN al beneficiarului plăţii. În implementarea serviciului, TRANSFOND a utilizat schema SPL a Asociaţiei Române a Băncilor. AliasPay va fi alimentat de către banca beneficiarului şi interogat de către banca iniţiatorului unei plăţi. Nivelul de securitate şi disponibilitate al serviciului este similar cu cel asigurat pentru funcţionarea Casei de compensare a plăţilor interbancare, TRANSFOND punând la dispoziţie, de asemenea, un timp de răspuns la interogări mai mic de 2 secunde. Trebuie spus că TRANSFOND este administratorul şi operatorul Casei de Compensare Automată a plăţilor comerciale interbancare.