Există decizia de a majora Indicele Social de Referinţă, dar acest lucru va avea loc în urma unei dezbateri, a declarat, joi, ministrul Muncii şi al Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, într-o conferinţă de presă organizată la câteva ore după preluarea mandatului.

„În privinţa Indicelui Social de Referinţă, care nu a mai crescut din anul 2015, putem să afirmăm că există decizia de a creşte acest Indice Social de Referinţă, dar creşterea aceasta trebuie să se facă nu într-o cheie electorală, aşa cum a fost votată legea în Parlament, ci în urma unei dezbateri reale şi voi propune acest lucru membrilor Cabinetului în momentul în care trebuie să ne pronunţăm pe acest subiect”, a afirmat Raluca Turcan.

Alocaţiile pentru copii vor creşte cu 20% din 1 ianuarie

Pe de altă parte, ministrul Muncii a menţionat că alocaţiile pentru copii vor creşte cu 20% din 1 ianuarie.

„În privinţa alocaţiilor, răspunsul este că suntem în cadrul ordonanţei de urgenţă adoptate de Guvernul Orban, deci Guvernul precedent, şi de la 1 ianuarie cu siguranţă alocaţiile vor creşte cu 20% şi, de asemenea, în momentul în care legea se va reîntoarce la Parlament vom definitiva cadrul legal cu privire la majorarea alocaţiilor pentru copii”, a precizat Raluca Turcan.

Trebuie precizat că, deși legea prevedea dublarea alocațiilor pentru copii în 2020, Guvernul Orban a refuzat această majorare substanțială, motivând lipsa fondurilor necesare la bugetul statului.

Calendar pentru dublarea etapizată a alocațiilor

În schimb, alocațiile au majorate cu 20% începând cu data de 1 septembrie, fiind propus un calendar prin care dublarea să fie realizată etapizat.

”Calendarul pe care îl propun pentru a avea suportul necesar în bugetul pe anul acesta și cel pentru anii viitori ar fi următorul: o creștere de 20% de la 1 septembrie anul acesta, iar următoarele creșteri să fie făcute etapizat, de două ori pe an, anul viitor la 1 ianuarie și 1 iulie, cu câte 20%, și la fel în 2022”, a declarat Violeta Alexandru, ministrul Muncii în Guvernul Orban.

Rămâne de văzut în ce măsură situația bugetară din 2021 va permite respectarea acestui calendar.

Inquam Photos / Octav Ganea.