Despre acest lucru a vorbit și Avocatul Poporului, care a declarat că a început să primească sesizări referitoare la faptul că în Cabinetul propus de coaliţia de guvernare PNL-USR-PLUS-UDMR se află o singură femeie şi nouăsprezece bărbaţi, însă nu poate sesiza Curtea Constituţională în acest caz, deoarece decizia privind componenţa Guvernului este una „eminamente politică”.

Potrivit unui comunicat al Avocatului Poporului, art. 16 alin. (3) din Constituţie prevede că funcţiile şi demnităţile publice, civile sau militare, pot fi ocupate, în condiţiile legii, de persoanele care au cetăţenia română şi domiciliul în ţară, statul român garantând egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi pentru ocuparea acestor funcţii şi demnităţi.

De asemenea, art. 21 alin. (1) din Legea nr. 202/2002 privind egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi prevede că „instituţiile şi autorităţile publice centrale şi locale, civile şi militare, unităţile economice şi sociale, precum şi partidele politice, organizaţiile patronale şi sindicale şi alte entităţi nonprofit, care îşi desfăşoară activitatea în baza unor statute proprii, promovează şi susţin participarea echilibrată a femeilor şi bărbaţilor la conducere şi la decizie şi adoptă măsurile necesare pentru asigurarea participării echilibrate a femeilor şi bărbaţilor la conducere şi decizie”.

„Astfel, opinăm că, în domeniul egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi, România a armonizat legislaţia specifică, în acord cu reglementările internaţionale şi comunitare în materie, realizând astfel premisele respectării acesteia. Totuşi, chiar dacă realizarea egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi este un element important în prevenirea şi eliminarea inechităţilor sociale manifestate la nivelul societăţii, Avocatul Poporului apreciază că decizia de desemnare a membrilor Cabinetului este una eminamente politică, care aparţine exclusiv partidelor din coaliţia de guvernare, aceasta urmând a fi confirmată printr-un vot de încredere al Parlamentului”, se arată în comunicat.

Avocatul Poporului reaminteşte că poate sesiza Curtea Constituţională doar cu privire la conţinutul legilor şi ordonanţelor, celelalte acte ale Parlamentului excedând competenţelor instituţiei.

Raluca Turcan a primit aviz favorabil și va conduce Ministerul Muncii.

Reacție Orban

„Acestea sunt propunerile de miniștri care au fost formulate de formațiunile politice care au constituit coaliția de guvernare. Din procedurile de desemnare, asta a fost decizia fiecărei formațiuni, respectăm decizia partenerilor noștri. În cazul nostru au fost evaluate mai multe candidaturi și asta a fost practic decizia care a fost luată de fiecare formațiune”, a declarat Ludovic Orban, președintele PNL.

Sursă foto: INQUAM Photos, George Călin