Românii care dețin astfel de mașini ar putea plăti impozite mult mai mari. Despre ce sume este vorba?

Astfel, valoarea impozitelor pentru mașinile care au o vechime de peste 15 ani ar putea ajunge și la 900 de lei pe an, deciziile urmând să fie dispuse de primării, potrivit informațiilor transmise de stirileprotv.ro

Simultan, autoritățile plănuiesc să îi ajute pe cei cu posibilităţi financiare mai reduse să îşi schimbe maşinile vechi. Se discută despre acordarea unor subvenții de aproximativ 3 mii de euro. Măsurile sunt discutate la nivelul Guvernului, pentru a descuraja importul de maşini la mâna a doua, potrivit sursei menționate.

Câte mașini se află în România?

În România sunt în total 8 milioane de mașini iar patru  din zece mașini au mai mult de 17 ani, susține ministrul mediului, Tanczos Barna. Totodată, acesta este de părere că Uniunea Europeană este în pragul unei revoluţii auto, pe care românii nu o conştientizează.

Din 2035, Comisia Europeană îşi propune ca toate modelele vândute de dealerii auto în Uniune, inclusiv în România, să fie electrice, fără emisii de carbon.

Surpriză totală pentru milioane de posesori de mașini

Faţă de 2020, benzina s-a scumpit cu 12,7% în România. În prezent, preţul mediu al unui litru de benzină la pompe este de 5,57 lei.

Anul trecut, un român putea cumpăra 673 de litri de benzină cu un salariu mediu brut pe economie, respectiv 5.429 de lei. Anul acesta, cantitatea de benzină a scăzut cu patru litru: salariul mediu brut, deşi a urcat la 5.804 lei, te lasă să achiziţionezi 669 de litri de benzină.

Câţi litri de benzină pot cumpăra, lunar, locuitorii din alte state europene?

România este, din păcate, departe de alte state europene la acest capitol. Este vorba despre ţări cu salarii mult mai mari decât la noi. Pentru al treilea an consecutiv, Elveţia ocupă locul întâi în acest clasament. Locuitorii din această ţară îşi pot cumpăra 3582 de litri de benzină dintr-un salariu mediu brut lunar.

Urmează apoi Luxemburg, pe locul al doilea, cu 2955 de litri şi Danemarca, pe locul al treilea, cu 2328 de litri.

Sursă foto: Dreamstime