Benzina continuă să se scumpească în România! Ţara noastră ocupă locul 10 la nivel european atunci când vine vorba despre scumpirile la benzină.

Benzina s-a scumpit, în România, cu aproape 13% faţă de anul trecut

Faţă de 2020, benzina s-a scumpit cu 12,7% în România. În prezent, preţul mediu al unui litru de benzină la pompe este de 5,57 lei.

Anul trecut, un român putea cumpăra 673 de litri de benzină cu un salariu mediu brut pe economie, respectiv 5.429 de lei. Anul acesta, cantitatea de benzină a scăzut cu patru litru: salariul mediu brut, deşi a urcat la 5.804 lei, te lasă să achiziţionezi 669 de litri de benzină, scrie alephnews.ro.

Câţi litri de benzină pot cumpăra, lunar, locuitorii din alte state europene?

România este, din păcate, departe de alte state europene la acest capitol. Este vorba despre ţări cu salarii mult mai mari decât la noi. Pentru al treilea an consecutiv, Elveţia ocupă locul întâi în acest clasament. Locuitorii din această ţară îşi pot cumpăra 3582 de litri de benzină dintr-un salariu mediu brut lunar.

Urmează apoi Luxemburg, pe locul al doilea, cu 2955 de litri şi Danemarca, pe locul al treilea, cu 2328 de litri.

Ultimele trei poziţii la nivel european sunt ocupate în acest clasament de către Albania, Republica Moldova şi Ucraina.

La nivel internaţional, Cuba stă cel mai prost la capitolul litri de benzină ce pot fi cumpăraţi dintr-un salariu mediu lunar. Cubanezii îşi pot lua numai 26 de litri pe lună.

Venezuela, țară care se luptă cu o situație economică instabilă, și-a menținut limitele de anul trecut privind achizițiile de benzină. Fiecare cetățean poate cumpăra 120 de litri de benzină la aproximativ 0,15 euro pe litru.

Creşteri importante la preţul carburanţilor şi la vecinii din Ungaria

Potrivit unei analize realizate de Index.hu, în cursul săptămânii trecute, prețurile benzinei din Ungaria au înregistrat o scumpire record. Mai exact, sursa citată precizează că doar în ultima lună, preţul benzinei a crescut cu 24 forinţi (0,06 euro).

De cealaltă parte, prețul motorinei a urcat cu 16 forinţi (0,04 euro). Mai exact, acest lucru înseamnă că preţul mediu al unui litru de benzină 95 este de 451 forinţi (1,25 euro). Un litru de motorină costă acum 447 forinţi (1,24 euro).

Sursa citată precizează că, în prezent, preţul benzinei din Ungaria a atins practic maximul istoric, deoarece ultima dată când un litru de benzină a costat atât de mult a fost în aprilie 2012, în timp ce motorina este cu doar puţin sub nivelul record.

Sursa foto: Dreamstime