Potrivit unei analize realizate de Index.hu, în cursul săptămânii trecute, prețurile benzinei din Ungaria au înregistrat o scumpire record. Mai exact, sursa citată precizează că doar în ultima lună, preţul benzinei a crescut cu 24 forinţi (0,06 euro).

De cealaltă parte, prețul motorinei a urcat cu 16 forinţi (0,04 euro). Mai exact, acest lucru înseamnă că preţul mediu al unui litru de benzină (95) este de 451 forinţi (1,25 euro). Un litru de motorină costă acum 447 forinţi (1,24 euro).

Sursa citată preciează că în prezent, în Ungaria, preţul benzinei a atins practic maximul istoric, deoarece ultima dată când un litru de benzină a costat atât de mult a fost în aprilie 2012, în timp ce motorina este cu doar puţin sub nivelul record.

Prețul benzinei a înregistrat o valoare record

De menționat este faptul că, în timp ce preţurile petrolului au fost mai mari în 2012, situându-se în jurul valorii de 100 de dolari pe baril faţă de aproximativ 75 USD astăzi, forintul maghiar s-a depreciat semnificativ în ultimii nouă ani. Mai exact, un dolar valora aproximativ 230 forinţi în 2012 comparativ cu mai mult de 300 de forinţi în prezent.

Dacă nu se va produce un „miracol“ pe piaţa petrolului sau o consolidare a forintului, sunt probabile noi scumpiri, notează analiza.

Și în România prețul la benzină, dar și la motorină a crescut semnificativ în ultimele luni, odată cu creșterea prețului petrolului. Spre deosebire de acum un an de zile, șoferii scot acum din buzunar cu un leu sau chiar mai mult pentru fiecare litru de carburant și se preconizează că prețul acestora va crește în continuare și în următoarea perioadă.

Spre exemplu, în luna aprilie a anului trecut,  un litru de benzină costa 4,51 de bani, iar cel de motorină era 4,71 de bani. Pe de altă parte, în primăvara acestui an, s-a constat o creștere de 22% în cazul benzinei și de 14,8% în cazul motorinei.