După ce Comisia Europeană a deschis o procedură de infringement împotriva Ungariei, replica premierului Viktor Orban nu s-a lăsat prea mult aşteptată.

Viktor Orban: Huliganism legalizat… Poziţia Comisiei Europene este ruşinoasă

Şeful Guvernului de la Budapesta a acuzat, vineri, Comisia Europeană de “huliganism legalizat” în legătură cu procedura deschisă din cauza legii ungare care interzice “promovarea” în rândul minorilor a homosexualităţii, scrie agenţia Reuters.

Prezent la postul public Radio Kossuth, Viktor Orban a declarat: “Această (procedură de infringement – n.red.) este huliganism legalizat… Poziţia Comisiei Europene este ruşinoasă”.

Dezbaterea le oferă ungurilor o privire asupra “modului de viaţă european”, asupra a ceea ce se întâmplă în şcolile din Germania, a indicat Orban. Premierul a subliniat, din nou, că Ungaria nu le va permite activiştilor LGBT să “mărşăluiască în sus şi-n jos” în şcoli promovând ceea ce el a numit propagandă sexuală.

Comisia Europeană “ne forţează să facem ceea ce nu vrem”

Viktor Orban a mai acuzat Comisia Europeană că face abuz de putere şi “ne forţează să facem ceea ce nu vrem”.

În ceea ce priveşte fondurile europene de redresare, Orban a anticipat vineri o altă dispută cu Bruxelles-ul, dar a insistat că Ungaria le va obţine în cele din urmă.

În acest context, campania anti-LGBT, pe care guvernul Orban a intensificat-o în ultimul an, are toate şansele să fie unul din punctele principale ale platformei sale politice în perspectiva unor alegeri parlamentare potenţial dificile în 2022.

Comisia Europeană a anunţat joi, 15 iulie, o procedură de infringement şi contra Poloniei, după ce o sută de municipalităţi s-au declarat “zone fără ideologie LGBT”. Aceste noi măsuri marchează cea mai recentă dintr-o serie de ciocniri între Bruxelles şi unii din noi membrii est-europeni ai UE în domenii fundamentale precum statul de drept, migraţia şi libertatea presei, mai notează agenţia de presă Reuters.

Sursa foto: Dreamstime