George Simion, copreşedinte al AUR (Alianța pentru Unirea Românilor), a acordat recent un interviu pentru publicaţia ungară Azonnali din Budapesta.

Simion spune că se consideră un Viktor Orban al României.

“Profesăm aceeași ideologie. Iar această ideologie nu exclude nicio cooperare”, a explicat liderul AUR.

Simion: Problema noastră este cu UDMR, nu cu Ungaria, este un conflict intern

El spune că premierul Ungariei reprezintă un model pentru el, motivând că Viktor Orban “luptă pentru poporul său”.

“Sunt multe neînţelegeri cu privire la tipul de relație pe care vrem să o avem cu Ungaria. Există o singură modalitate de a fi liber și independent în această parte a Europei ca țară suverană și de a nu aparține nici unui imperiu: dacă lucrăm împreună. (…)

Nu îi considerăm pe unguri ca pe o problemă în niciun domeniu, problema noastră politică este doar cu UDMR, care a fost la putere de cele mai multe ori în România în ultimii ani și face parte din sistemul românesc corupt. Deci acesta este un conflict intern. (…)

Până când vor să schimbe granițele din Europa, trebuie să lucrăm împreună (cu Ungaria – n.red.). Avem probleme nu cu maghiarii, ci cu vechile partide ale sistemului românesc, aceasta include UDMR, care subliniază în mod regulat diferențele etnice înainte de alegeri”, a mai precizat George Simion în respectivul interviu.

Bruxelles-ul încearcă să uniformizeze toţi europenii la fel cum făceau comuniştii

Copreşedintele AUR a mai ţinut să lămurească şi poziţia AUR faţă de liderii Uniunii Europene.

“Recenta declarație comună a lui Viktor Orban despre viitorul Europei și valorile noastre comune este o cale de urmat. În ceea ce este acum Bruxelles, polonezii și Orban au mulți dușmani.

Permiteți-mi să clarific ceva: nu ne opunem Bruxelles-ului și tot ceea ce este funcția sa, problema noastră este cu birocrația actuală de la Bruxelles, care încearcă să ne uniformizeze pe noi, europenii, în același mod în care și-au dorit şi comuniștii.”

George Simion a explicat şi cum arată Europa pe care şi-o doreşte cu adevărat.

“Ne dorim cu adevărat o Europă unită, dar bazată pe creștinism și tradiție -considerăm că politica urmată de guvernele ungar, polonez și sloven este de dorit.

Nu ne plac foarte mult rușii, pentru că au făcut mult rău românilor în istorie și, bineînțeles, vrem să rămânem membri ai NATO și UE – o Europă unită în care și noi să ne putem afirma în mod deschis viziunea”, a mai spus George Simion.

Autonomia Ţinutului Secuiesc, o “linie roşie” pentru AUR

AUR ar fi dispusă să guverneze alături de UDMR, în cazul în care formaţiunea ar ajunge la guvernare, însă problema autonomiei este o “linie roşie” peste care nu se poate trece.

“Nu suntem de acord cu autonomia secuiască. Teritoriul României este împărțit în județe și trebuie să rămână așa”, a declarat Simion.

Liderul AUR a adăugat că, în cazul în care Viktor Orban ar interveni în favoarea autonomiei Ţinutului Secuiesc, “i-aș spune că ungurii care locuiesc în România ar trebui să aibă propriile biserici, dreptul lor la limba și școlile lor, dar autonomia este o problemă pe care nu deschidem negocieri. (…) Spre deosebire de unii democrați, cel puțin putem vorbi despre asta și apoi putem fi de acord că nu suntem de acord. Autonomia ar crea o mulțime de probleme pentru statul național român, ceea ce putem vedea deja în Spania.”

Sursa foto: INQUAM Photos, Liviu Chirica