Luni, 1 martie, va sosi în România o nouă tranşă de vaccin produs Pfizer şi BioNTech. Transportul va sosi pe cale aeriană şi constă în 214.110 doze.

Serurile vor ajunge pe aeroporturile din Otopeni, Cluj-Napoca şi Timişoara. Apoi, transportul către centrele de stocare este asigurat de firma producătoare, inclusiv pe cale terestră, au transmis, duminică, reprezentanţii CNCAV (Comitetul Naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva COVID-19).

Vaccinurile sunt transportate în condiţii optime de siguranţă, în containere speciale, cu gheaţă carbonică şi folie etanşă.

Cum vor fi împărţite dozele de vaccin?

Astfel, conform sursei citate, procesul de vaccinare continuă atât în centrele din Bucureşti, cât şi din ţară, dozele fiind distribuite, după cum urmează:

  • Centrul Naţional de Stocare Bucureşti: 60.840 doze;
  • Centrul Regional de Depozitare Braşov: 24.570 doze;
  • Centrul Regional de Depozitare Cluj: 28.080 doze;
  • Centrul Regional de Depozitare Constanţa: 24.570 doze;
  • Centrul Regional de Depozitare Craiova: 23.400 doze;
  • Centrul Regional de Depozitare Iaşi: 28.080 doze;
  • Centrul Regional de Depozitare Timişoara: 24.570 doze.

În centrele de vaccinare vor fi utilizate atât doze recepţionate de România în tranşa curentă, cât şi în tranşele anterioare, pe baza solicitărilor transmise la Centrul Naţional şi centrele regionale de depozitare, prin direcţiile de sănătate publică judeţene şi cea a municipiului Bucureşti.

Programările au fost deschise din nou sâmbătă, 27 februarie

CNCAV reaminteşte că începând cu data de 27 februarie, se pot programa la vaccinare cu serul Pfizer-BioNTech, conform Strategiei naţionale de vaccinare împotriva COVID-19, persoanele cu boli cronice, cu vârste peste 65 de ani şi persoanele cu dizabilităţi.

Sursa menţionată precizează că modalităţile de programare la vaccinare sunt cele deja cunoscute, respectiv individual, prin aparţinători sau prin direcţiile de asistenţă socială de la nivelul primăriilor, prin intermediul platformei electronice, a medicului de familie/curant, cât şi prin call-center, la numărul unic 021.414.44.25 sau la numerele de suport destinate fiecărui judeţ în parte, disponibile pe platforma de informare: https://vaccinare-covid.gov.ro.

Când vom primi următoarele doze de vaccin?

Următoarea tranşă de vaccin ar urma sa fie adusă în România luni, 8 martie, potrivit calendarului de livrare. La acest moment se aşteaptă confirmarea oficială în acest sens din partea firmei producătoare.

În România, alocarea dozelor de vaccin se realizează conform calendarului de livrare pus la dispoziţie de firma producătoare, sens în care, săptămânal, ţara noastră primeşte tranşele de vaccin necesare imunizării populaţiei. Pe măsură ce noile tranşe ajung în România, aplicaţia de programare se actualizează şi permite continuarea procesului de programare pentru categoriile populaţionale aflate în etapa curentă.

În ce judeţe mai sunt locuri disponibile pentru programare?

Potrivit CNCAV, până duminică la ora 13:00 fuseseră programate 145.981 de persoane pentru vaccinarea cu serul Pfizer în cabinetele ce vor fi deschise începând de luni. În 17 judeţe mai sunt locuri disponibile pentru programare.

Este vorba despre Botoşani, Buzău, Caraş-Severin, Covasna, Dolj, Gorj, Harghita, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Maramureş, Mehedinţi, Neamţ, Satu Mare, Suceava, Teleorman şi Vrancea, transmit autorităţile.

Sursă foto: INQUAM Photos, George Călin