S-a anunțat cu ce ser se va face a treia doză de vaccin. Reprezentanții CNCAV au spus clar

Miercuri, reprezentanții Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) au venit cu noi informații legate de cea de-a treia doză de vaccin.

Întrebați dacă a treia doză de vaccin se va face din stocurile existente sau dacă se va folosi un nou ser îmbunătățit pentru noile tulpini ale coronavirusului, reprezentanții au precizat că vaccinarea se va face cu același tip de ser ca și până acum.

Aceștia au mai precizat că studiile efectuate până în prezent arată că eficiența vaccinurilor este restabilită, inclusiv față de varianta Delta.

”Este acelasi tip de vaccin folosit si pana acum. Dupa administrarea dozei 3, studiile arata ca se restabileste eficienta, inclusiv față de varianta Delta.”, au declarat, miercuri, reprezentanții Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV).

Florin Cîțu a precizat că doza a treia se va efectua numai cu vaccinurile pe bază de ARN

Premierul României, Florin Cîțu a făcut anunțul momentului în ceea ce privește vaccinarea cu a treia doză. Prim-ministrul a declarat, miercuri, la finalul ședinței Executivului că în urma întâlnirii CNCAV, s-a decis când va începe vaccinarea cu a treia doză. Cine se poate vaccina și ce vaccinuri vor fi folosite.

Premierul Florin Cîțu a declarat, miercuri, la finalul ședinței Executivului că în urma întâlnirii CNCAV s-a decis ca de săptămâna viitoare să se înceapă vaccinare cu doza a treia.

„Începând cu data de 28 septembrie, pentru toate persoanele care au mai mult de 6 luni de la administrarea dozei a doua, cu oricare dintre vaccinurile Pfizer, Moderna, AstraZeneca să înceapă doza a treia”, a anunțat premierul.

Florin Cîțu a precizat că doza a treia se va efectua numai cu vaccinurile pe bază de ARN mesager indiferent de schema inițială.

Tot mai multe decese și cazuri la persoanele nevaccinate

Pe 14 septembrie, medicul Valeriu Gheorghiță a spus că pe lângă persoanele cu imunodeficiență care au recomandare pentru a primi doza a III-a de vaccin, “se are în vedere propunerea ca, din octombrie să permitem administrarea acesteia și pentru populația generală, pentru cei care au schema completă făcută cu cel putin 6 luni înainte, pentru consolidarea răspunsului imun. Avem în vedere această recomandare”.

După ultimul anunț al lui Florin Cîțu, se pare că vaccinarea cu a treia doză va începe mai devreme decât se credea inițial.

Valeriu Gheorghiță a spus la acel moment că “nu se întrevede o posibilitate de stagnare a creșterii numărului de cazuri” și că noua tulpină se transmite la fel de repede precum pojarul.

“Peste 80% dintre cazurile noi sunt la persoane nevaccinate, iar 92% dintre decese sunt la persoane nevaccinate. În spațiul public se transmit mesaje eronate că persoanele vaccinate îi îmbolnăvesc pe ceilalți, pentru că fac forme asimptomatice. În general, cei ce s-au vaccinat sunt persoane care respectă și celelalte reguli, iar aceste lucruri se corelează. Peste 80% dintre persoanele diagnosticate sunt nevaccinate, astfel că vorbim despre o percepție redusă asupra riscului. Tendința este de subevaluare a riscului de îmbolnăvire”, a declarat atunci coordonatorul Campaniei de vaccinare în România, medicul Valeriu Gheorghiță.

Sursa foto: INQUAM Photos, George Călin