Premierul Florin Cîțu a declarat, miercuri, la finalul ședinței Executivului că în urma întâlnirii CNCAV s-a decis ca de săptămâna viitoare să se înceapă vaccinare cu doza a treia.

„Începând cu data de 28 septembrie, pentru toate persoanele care au mai mult de 6 luni de la administrarea dozei a doua, cu oricare dintre vaccinurile Pfizer, Moderna, AstraZeneca să înceapă doza a treia”, a anunțat premierul.

Florin Cîțu a precizat că doza a treia se va efectua numai cu vaccinurile pe bază de ARN mesager indiferent de schema inițială.

Tot mai multe decese și cazuri la persoanele nevaccinate

Pe 14 septembrie, medicul Valeriu Gheorghiță a spus că pe lângă persoanele cu imunodeficiență care au recomandare pentru a primi doza a III-a de vaccin, “se are în vedere propunerea ca, din octombrie să permitem administrarea acesteia și pentru populația generală, pentru cei care au schema completă făcută cu cel putin 6 luni înainte, pentru consolidarea răspunsului imun. Avem în vedere această recomandare”.

După ultimul anunț al lui Florin Cîțu, se pare că vaccinarea cu a treia doză va începe mai devreme decât se credea inițial.

Valeriu Gheorghiță a spus la acel moment că “nu se întrevede o posibilitate de stagnare a creșterii numărului de cazuri” și că noua tulpină se transmite la fel de repede precum pojarul.

“Peste 80% dintre cazurile noi sunt la persoane nevaccinate, iar 92% dintre decese sunt la persoane nevaccinate. În spațiul public se transmit mesaje eronate că persoanele vaccinate îi îmbolnăvesc pe ceilalți, pentru că fac forme asimptomatice. În general, cei ce s-au vaccinat sunt persoane care respectă și celelalte reguli, iar aceste lucruri se corelează. Peste 80% dintre persoanele diagnosticate sunt nevaccinate, astfel că vorbim despre o percepție redusă asupra riscului. Tendința este de subevaluare a riscului de îmbolnăvire”, a declarat atunci coordonatorul Campaniei de vaccinare în România, medicul Valeriu Gheorghiță.

Valeriu Gheorghiță a explicat atunci cât de ușor se pot infecta oamenii cu noua varianta tulpină și de ce.

„De la un caz cu Alpha se ajungea în medie la 250 de cazuri noi, în două luni, spre deosebire de Delta, la care un caz pozitiv poate ajunge prin multiplicare la infectarea a 350 de mii de persoane, în același interval de timp. La Alpha rata de reproducere era 2, la Delta este 5″, a mai precizat Valeriu Gheorghiță.

Sursă foto: Inquam Photos / Ilona Andrei