O singură doză de vaccin al J&J are o eficacitate de 70%.

J&J a solicitat autorităţilor de reglementare americane autorizarea unui rapel, iar datele vor ajuta J&J să îşi argumenteze solicitarea adresată, conform news.ro.

J%J, singurul producător al unui vaccin într-o singură doză aprobat în SUA

Joe Biden susţine administrare de rapeluri pe fondul creşterii numărului de spitalizări din cauza variantei delta a coronavirului.

Singurul producător al unui vaccin într-o singură doză aprobat în SUA, J%J, a fost sub presiunea de a oferi dovezi referitoare la eficacitatea unei doze suplimentare.

”Compania are acum dovezi generate că un rapel creşte protecţia faţă de Covid-19”, a declarat dr. Paul Stoffels, directorul ştiinţific al J&J, într-un comunicat.

Efecte secundare, asemănătoare ca cele de la prima doză

Efectele secundate provocate de administrarea a două doze au fost comparabile cu cele văzute în studiile clinice pentru o singură doză de vaccin.

Pfizer/BioNTech au depus suficiente date pentru aprobarea unui rapel

Până în prezent, doar Pfizer/BioNTech au depus suficiente date la autorităţile de reglementare pentru a evalua dacă poate fi aprobat un rapel.

O comisie consultativă a Administraţiei pentru Medicamente şi Alimente din SUA a recomandat americanilor cu vârste de peste 65 de ani şi celor expuşi unor riscuri sporite să facă forme grave de boală, o autorizaţie de urgenţă pentru administrarea unor doze suplimentare de vaccin . Comisia nua aprobat însă administrarea rapelurilor la nivelul populaţiei generale, afirmînd căvor să vadă mai multe date.

Vor depunde date și la OMS

J&J intenţionează să depună date şi la alte autorităţi de reglementare, la Organizaţie Mondială a Sănătăţii şi la alte grupuri consultative din lume, după ce a arătat că a depus datele la FDA.

Studiul de fază a III-a referitor la administrarea a două doze de vaccin la 30.000 de participanţi a testat eficacitatea unei a doua doze administrate la 56 de zile după prima, la adulţi cu vârsta peste 18 ani, și în timp ce studiul a constatat că două doze de vaccin J&J au avut o eficacitate de 94% în Statele Unite în prevenirea formelor moderate până la severe de boală, a existat doar un caz în grupul de vaccinaţi şi 14 în grupul placebo, rezultând un interval larg de încredere. Durata studiului a fost de 36 de zile.

Eficacitate mare în prevenirea infectării și spitalizării

Dovezile dintr-un studiu separat, efectuat în condiţii reale, pe aproape 400.000 de persoane din Statele Unite care au primit vaccinul J&J au arătat că vaccinul are o eficacitate de 79% în prevenirea infecţiilor cu Covid-19 şi o eficacitate de 81% în prevenirea spitalizărilor, comparativ cu 1,52 milioane de persoane de vârste, sexe şi probleme de sănătate similare care nu au fost vaccinate. Eficacitatea vaccinului în studiul efectuat în condiţii real a variat în funcţie de vârstă. Pentru cei cu vârsta sub 60 de ani, vaccinul a avut o eficacitate de 86% în prevenirea spitalizării, comparativ cu 78% pentru cei cu vârsta de cel puţin 60 de ani.