Ministerul Sănătăţii vine cu informații noi despre vaccinurile anti-covid. Potrivit sursei citate, toate vaccinurile anti COVID-19 nu sunt experimentale. În ceea ce privește explicația, Ministerul susține că vaccinurile au fost testate în cadrul unor studii clinice care le-au demonstrat eficacitatea şi siguranţa.

Mai exact, într-o postare pe pagina de Facebook, Ministerul Sănătății a răspuns la întrebarea tuturor românilor ”Sunt vaccinurile anti COVID-19 experimentale?”.

”Nu. Înainte să fie autorizate, vaccinurile au trecut prin studii clinice de fază 1, 2 şi 3, demonstrându-se astfel eficacitatea şi siguranţa acestora. Faptul că ele continuă să fie monitorizate atent NU înseamnă că sunt în faza de experimentare”, precizează Ministerul.

În același timp, sursa citată susține că deşi vaccinurile au trecut printr-o serie de teste riguroase înainte de a fi autorizate, ele sunt monitorizate constant în continuare, pentru a se vedea și reacțiile adverse.

”De altfel, toate medicamentele autorizate, chiar şi cele care există de foarte mulţi ani pe piaţă, sunt supuse acestui proces de monitorizare neîntreruptă, numit farmacovigilenţă. Într-un studiu clinic, care poate include doar câteva zeci de mii de voluntari (din motive logistice şi economice), nu se pot analiza efectele unui medicament pentru toate categoriile de oameni, iar anumite reacţii adverse sunt atât de rare, încât nu apar în timpul studiului”, au mai trasmis reprezentanţii Ministerului.

Ministerul Sănătății explică situația

Totodată, reprezentații de la Minister au explicat și motivul pentru care, pe prospectul anumitor medicamente precum vaccinuri, sau alte substanțe apărute după anul 2011,, apare un triunghi negru însoţit de menţiunea: ”Acest medicament face obiectul unei monitorizări suplimentare, care ne indică faptul că pentru o perioadă de câţiva ani, pe baza informaţiilor obţinute din utilizarea pe scară largă, balanţa beneficiu-risc este reevaluată frecvent”.

”Chiar dacă studiile clinice ne indică o probabilitate foarte mare că această balanţă va înclina spre beneficii, este bine să rămânem vigilenţi şi atenţi la posibilele efecte nedorite”, au mai transmis reprezentanţii Ministerului.

Ministerul mai precizează că motivul pentru care în cazul vaccinurilor aprobate de EMA (Pfizer BioNTech, Moderna, AstraZeneca şi Johnson&Johnson), studiile de fază 3 sunt încă în desfăşurare are legatură cu câteva întrebări la care încă nu s-a răspuns, precum: ”Există protecţie pe termen lung?”, ”Va fi necesară o nouă doză de rapel şi dacă da, când anume?”, ”Cum variază nivelul de anticorpi din sânge în timp?”

”Întrebări importante, dar nu atât de urgente, încât să fi amânat vaccinarea populaţiei, riscând un număr mare de decese şi imposibilitatea controlării pandemiei pentru mai mulţi ani”, se mai arată în postarea Ministerului Sănătăţii.