Marele pericol la care ne expunem! Rafila a spus clar. Unde sunt probleme

Reprezentantul României la OMS a vorbit în cadrul emisiunii Gândul Live despre al treilea val al pandemiei de coronavirus, precizând, totodată, cum se prezintă țara noastră în acest context.

Alexandru Rafila a specificat că personalul medical este mai experimentat acum față de cum era la începutul pandemiei. În același timp, personalul medical este și mai protejat față de virus, având în vedere că o bună parte din medici au ales să se vaccineze, spune Rafila.

„Al treilea val ne găsește mai experimentați, în general personalul medical este mai experimentat, e și protejat în mai bună măsură prin vaccinare, cea mai mare parte a personalului medical a fost vaccinată. Oferă mai multă impetuozitate în a aborda problemele, pe de de-o parte. Lumea știe despre ce este vorba.”, spune reprezentantul OMS.

Totuși, Rafila precizează că sunt probleme în ceea ce privește DSP-urile, spunând că acestea sunt inegale în ceea ce privește abordarea acestor probleme. Nici la capitolul capacității asistenței medicale nu stăm bine, potrivit reprezentantului României la OMS.

”Sunt însă încă puncte slabe și unde lucrurile nu sunt în regulă. Mă refer la intervenția în zona sănătății publice, unde din păcate, DSP-urile sunt inegale din punct de vedere al abordării acestor probleme, a anchetelor epidemiologice, al testării ș.a.m.d. Și în ceea ce privește capacitatea de asistență medicală, ați văzut că apar situații critice, nu datorate infecției cu noul coronavirus, ci de multe ori a condițiilor din spitalele românești și poate a unei lentori în ceea ce privește intervenția pentru că așteptăm ca lucrurile să nu se întâmple și nu luăm măsuri ca ele să nu se întâmple. (…) Oamenii au nevoie de soluții, de asistență medicală și au nevoie să își poată continua viața economică, socială”, spune acesta.

”Cu cât vaccinăm mai repede, cu atât răspândirea e mai redusă”

Rafila a mai precizat că ”ne aflăm într-o competiție între viteza cu care ne vaccinăm și cea cu care boala se răspândește”. Așadar, ”cu cât vaccinăm mai repede, cu atât răspândirea e mai redusă”.

”Acum e importantă focalizarea vaccinării, în afară de persoanele cu comorbidități, cred că este importantă vaccinarea cadrelor didactice, să se încheie în cât mai scurt timp. (…) Funcționarea școlilor este un element vital în funcționarea societății și mai ales pentru sănătatea mintală și fizică a noilor generații”, a mai spus Alexandru Rafila.

Măsurile restrictive trebuie luate în funcție de situația locală

Specialistul a vorbit și despre măsurile restrictive, punctând că acestea trebuie luate în funcție de situația locală nu numai de incidența cumulată.

„În ceea ce privește închiderea unor activități, ea poate fi luată în considerarea, dar ar trebui judecat de fiecare autoritate de sănătate publică în parte. Această judecată mecanicistă în care legi o incidență cumulată de o anumită măsură nu cred că este cel mai bun lucru. Pentru că în localități mai mici… dacă ai într-o localitatea mică un focar mare, dar într-o comunitate închisă, nu afectează viața localității respective și nici nu există un pericol de răspândire suplimentară. Acolo nu are rost aplicarea unei astfel de măsuri. Cred că ar trebui flexibilitate deciziile care să nu țină cont doar de incidența cumulată, ci și de situația locală. Sigur că dacă ai într-o localitate mai multe astfel de focare, atunci poți lua o astfel de măsură”, a explicat Alexandru Rafila.

Cum ar putea fi administrat vaccinul anti-COVID

Ulterior, acesta a vorbit și despre vaccinarea împotriva coronavirusului, spunând că vaccinul ar putea fi administrat periodic.

„Odată cu emergența acestor noi tulpini, se intensifică și transmiterea mai ales că protecția din punct de vedere imunitar a persoanelor care au trecut prin boală sau care au fost vaccinate nu este atât de bună. Dacă în cazul tulpinii din Marea Britanie se pare vaccinurile sau trecerea prin boala sunt acoperitoare, în cazul tulpinilor emergente din Brazilia și din Africa de Sud, lucrurile nu sunt chiar așa de încurajatoare, așteptăm încă rezultatele unor studii efectuate asupra acestor cazuri de infecții. (…) Ne găsim într-o competiție între vaccinare și transmisibilitatea bolii, dar în viitor, apariția unor astfel de tulpini care nu sunt acoperite de vaccinurile anuale, trebuie să facă subiectul nu numai dezvoltării unui nou vaccin, ci și al strategiei de vaccinare la nivelul fiecărui stat, pentru că e posibil ca și pentru această boala, ca și pentru gripă, cel puțin pentru unele categorii de persoane, să fie necesară o vaccinare periodică. Nu știu dacă anuală, dar periodică cu siguranță”, a mai precizat reprezentantul României la OMS.

Sursa foto: Inquam Photos, Sabin Cirstoveanu