Cum arată clasamentul celor mai bogați oameni din România

Clasamentul miliardarilor din România a suferit în 2023 câteva modificări față de anul trecut. Schimbările s-au produs, printre altele, și la vârful clasamentului celor mai bogați oameni din țară.

Pe prima poziția a clasamentului se află fostul tenismen Ion Țiriac. În vârstă de 83 de ani, acesta are o avere estimată la 2 miliarde de dolari, potrivit revistei Forbes. În clasamentul mondial al celor mai bogați oameni Ion Țiriac ocupă locul 1516.

Principalele domenii de business în care își desfășoară acesta activitatea sunt sectorul financiar și asigurările, auto, imobiliare, sport. Președintele grupului Țiriac este cunoscut și pentru cariera sa de tenismen, jucând 3 finale de Cupa Davis pentru România, dar a fost și hocheist, reprezentând țara la Jocurile Olimpice din 1964. El are 2 copii.

Pe a doua poziție se află Dragoș Pavăl, co-fondatorul Dedeman, cu o avere estimată la 1,7 miliarde de dolari. În vârstă de 56 de ani, el este fondatorul celui mai mare lanț de magazine de bricolaj din România alături de fratele său, Adrian Pavăl.

De asemenea, el este co-fondatorul Pavăl Holding, un vehicul financiar care face investiții în diverse domenii, cel mai notabil fiind sectorul imobiliar.

Schimbări la vârful clasamentului

Pe ultimul loc de pe podium a coborât Daniel Dines, cu o avere estimată la 1,6 miliarde de dolari la data de 4 aprilie 2023. Acesta a cedat prima poziție pe care o ocupa în 2022, atunci când averea sa era estimată la 2,9 miliarde de dolari. De menționat că în 2021 averea sa se ridica la 6 miliarde de dolari.

Daniel Dines este originar din orașul Onești și este co-fondator și co-CEO al companiei româno-americane UiPath, considerat primul „unicorn” al României. UiPath a fost fondată în România și listată pe Bursa de la New York. Este, de asemenea, cea mai mare companie privată înființată în România, ca valoare de piață. Dines este și un investitor activ în startup-uri de tehnologie, dar și în sectorul imobiliar.

Pe locul patru îl regăsim pe Ion Stoica, care are o avere estimată la 1,2 miliarde de dolari. În vârstă de 58 de ani acesta ocupă locul 2259 la nivel mondial. Deși s-a stabilit de mult timp în SUA, unde este profesor de informatică la Universitatea UC Berkeley, din California, Stoica este considerat miliardar din România de către cei de la Forbes.

Ion Stoica este președinte și co-fondator al companiilor tech americane Databricks și Anyscale. Databricks a fost evaluată la 38 de miliarde de dolari, în urma celei mai recente runde de investiții private, din 2021.

În fine, topul primilor cinci cei mai bogați oameni din țară este completat de Matei Zaharia. În vârstă de 37 de ani, acesta are o avere estimată la 1,2 miliarde de dolari. El s-a născut în România, dar a plecat, încă din copilărie, cu familia sa, în Canada, iar apoi a ajuns în SUA.

Matei Zaharia este colaborator al lui Ion Stoica și co-fondator al Databricks. Reputat informatician, el este considerat autor al motorului de analiză de date Apache Spark, utilizat la nivel mondial.