Cea mai bună veste pentru România a venit chiar acum. Ministerul Finanțelor anunță că Adrian Câciu, a semnat ieri, 26 noiembrie 2021, acordul de împrumut prin Mecanismul de Redresare și Reziliență încheiat între Comisia Europeană și România, în valoare de aproximativ 15 miliarde de euro.

Împrumutul va fi folosit pentru finanțarea deficitului bugetului de stat şi pentru refinanţarea datoriei publice guvernamentale, pe baza cheltuielilor bugetare efectuate pentru reformele prevăzute în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Sumele vor fi disponibilizate în 10 rate, în baza îndeplinirii de către partea română a jaloanelor și țintelor prevăzute în reformele și investițiile asociate împrumutului.

Totodată, Comisia Europeană va disponibiliza o prefinanțare de 13% din împrumut (cca 1,94 mld. EUR), după intrarea în vigoare a Acordului. 

Ministrul Finanțelor a făcut și el o serie de declarații în acest sens. Acesta susține că noul acord semnat este un pas important pentru România Totodată, el a precizat că este vorba despre aproximativ 15 miliarde de euro aferente cheltuielilor bugetare necesare pentru reformele și investițiile prevăzute în PNRR.

Un pas important pentru România

Câciu a mai adăugat că următorul pas este ca Minsterul pe care îl conduce să încheie un Acord subsidiar cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, prin care se vor stabili drepturile şi obligaţiile părţilor în aplicarea prevederilor Acordului de împrumut.

„Am făcut un pas important pentru ca România să primească primii bani prin Mecanismul de Redresare și Reziliență. Este vorba de aproximativ 15 miliarde de euro aferente cheltuielilor bugetare necesare pentru reformele și investițiile prevăzute în PNRR.

Acum urmează ca Ministerul Finanțelor să încheie un Acord subsidiar cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, prin care se vor stabili drepturile şi obligaţiile părţilor în aplicarea prevederilor Acordului de împrumut, inclusiv monitorizarea atingerii jaloanelor și a țintelor și întocmirea raportărilor solicitate de Comisia Europeană”, a declarat Adrian Câciu, ministrul Finanțelor.

De menționat este faptul că perioada de disponibilitate a împrumutului este 31 decembrie 2026. Totodată, fiecare tragere, inclusiv prefinanțarea, va avea o maturitate de 30 de ani de la data disponibilizării, din care o perioadă de grație de 10 ani. Rambursarea se va face în rate egale pe perioada rămasă până la maturitate.