Medicul Monica Pop, directorul Spitalului de Urgenţe Oftalmologice din Bucureşti, acuză autorităţile că au o strategie greşită în ceea ce priveşte modul de comunicare al rezultatelor testelor COVID-19.

Doctorul Monica Pop spune că rezultatele testelor pentru detectarea bolii COVID-19, efectuate în spitale sau în alte medii private, sunt comunicate de către DSP cu mare întârziere, ceea ce îi determină pe cei în expectativă să folosească transportul în comun pentru a se deplasa la sediile DSP, unde îşi pot afla rezultatul. În opinia medicului, aceasta este o strategie greşită, pentru că, în acest fel, cei care s-ar putea dovedi infectaţi cu COVID-19 ar putea răspândi virusul şi infecta alte persoane.

„De ce???!!! O strategie greşită duce şi ea la creşterea numărului de pozitivi! Dar, dacă aşa e ordinul dat…Testul se face în spitale sau în privat, dar rezultatele le comunică DSP, după zile… Se ştie că la DSP, nu prea răspunde nimeni, iar oamenii nu mai au răbdare şi pleacă să afle singuri, cu transportul în comun. Aşa, pozitivii pot infecta mulţi contacţi! Se vor trezi infectaţi şi nici nu vor şti de unde!”, scrie Monica Pop pe pagina sa.

Monica Pop spune că pentru a rezolva această problemă ar trebuie înfiinţate în cadrul centrelor de testare şi birouri pentru comunicare rezultatelor.

„Ar fi simplu de rezolvat prin crearea unui birou de comunicare la fiecare loc de testare, nu doar la DSP unde se vede clar, din atâtea exemple, că nu se poate face faţă! Interesează pe cineva?!”, mai susţine medicul.

Situația coronavirus în România

Conform datelor transmise de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate 1,189 noi cazuri în ultimele 24 de ore, în urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare. Acesta sunt cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Situația generală

Până sâmbătă, 22 august, pe teritoriul României, au fost confirmate 77.544 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

35.079 pacienți au fost declarați vindecați și 9.309 pacienți asimptomatici au fost externați la 10 zile după depistare.  De asemenea, distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 704 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.

Până astăzi, 3.233 de persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.