Vești extrem de bune! România are suficient grâu. Ministrul Agriculturii a spus-o clar: Putem acoperi necesarul din morărit și panificație

Ministrul Agriculturii le-a transmis celor prezenți că România are o cantitate de grâu suficientă pentru a acoperi necesarul pentru industria de panificație, potrivit unei analize realizate de ministerul pe care îl conduce. De asemenea, această analiză mai arată că România are destul grâu pentru a acoperi necesarul pentru furaje și pentru a acoperi cantitățile contractate la export.

“În Ministerul Agriculturii facem monitorizarea stocurilor în permanenţă, atât la nivelul comercianţilor şi furnizorilor de cereale, cât şi la nivelul industriei de morărit şi panificaţie. De asemenea, sunt întocmite zilnic rapoarte cu privire la situaţia stocurilor de cereale din depozitele autorizate şi din zonele de comercializare, pentru a fi pregătiţi să intervenim cu măsurile adecvate. Datele la zi arată că sunt suficiente stocuri de materie primă, aşadar românii nu trebuie să îşi facă griji din acest punct de vedere. România produce suficient pentru acoperirea consumului intern şi are capacitatea de a se susţine singură din punct de vedere alimentar”, a declarat ministrul Adrian Chesnoiu.

Președintele ROMPAN, Aurel Popoescu, a precizat că a solicitat această întâlnire cu principalii cumpăratori de grâu în prezenţa ministrului pentru face o analiză a balanţei grâului, astfel încât să aibă asigurate cantităţile pentru panificaţie până la noua recoltă şi pentru a se nu crea probleme în aprovizionarea populaţiei.

„Consider că printr-o monitorizare foarte atentă a achiziţiilor de grâu pentru consum intern şi, eventual, pentru export vom reuşi să realizăm ce ne-am propus, adică să nu avem goluri în aprovizionarea cu grâu a morilor”, a spus Aurel Popescu.

De cealaltă parte, ministrul Adrian Chesnoiu a precizat cât de important este dialogul constructiv, subliniind că la fel de important este ca toți cei implicați să ajute la identificarea soluțiilor.

”Am fost şi rămânem adepţii dialogului. Acest lucru este cu atât mai important astăzi, în contextul crizei declanşate de agresiunea rusească din Ucraina. Credem că este datoria noastră să ne asiguram ca există suficiente stocuri de grâu la nivel naţional pentru a acoperi consumul populaţiei până la noua recoltă, dar şi să menţinem România ca un partener solid şi predictibil pe pieţele internaţionale. Le mulţumesc tuturor celor care au participat, în special domnului ministru pentru iniţiativa organizării acestei întâlniri”, spune Vasile Varvaroi, preşedintele ARCPA.