Prețul grâului a ajuns la un nou record! Nu s-a mai întâmplat asta de 14 ani

Din cauza temerilor că aprovizionarea pe plan global va fi perturbată până la rezolvarea conflictului dintre Rusia și Ucraina, prețul grâului a ajuns la 12,60 de dolari per bushel, fiind în creștere cu 7,2 procente, scrie Reuters, care adaugă că acest nivel este cel mai ridicat din martie 2008.

Potrivit presei internaționale, prețul grâului a crescut, săptămâna trecută, cu 40% din cauza conflictului militar care a întrerupt livrările din Ucraina și Rusia.

De asemenea, și prețul porumbului a înregistrat o creștere cu 2,7%, în timp ce prețul la soia a crescut cu 2,05 procente, aceste cotații fiind la cel mai ridicat nivel din septembrie 2012.

Amintim că Ucraina și Rusia sunt responsabile pentru mai mult de 30% din comerțul mondial cu grâu, 32% în cazul orzului, 20% în cazul porumbului şi peste 50% în cazul uleiului de floarea soarelui şi al seminţelor oleaginoase.

„Până când luptele din Ucraina nu se încheie, nu ne putem aştepta la reluarea exporturilor de grâu şi porumb din Ucraina şi Rusia„, a declarat un trader european pentru sursa anterior citată.

Vânzările de grâu rusesc au scăzut

În plus, vânzările de grâu rusesc au înregistrat o scădere după ce porturile au fost închise, dar și din cauza lipsei navelor dispuse să meargă în porturile rusești și a impactului sancțiunilor.

De cealaltă parte, porturile ucrainene rămân închise iar comercianţii nu vor cumpere grâu rusesc, din cauza sancţiunilor, astfel încât cumpărătorii caută alţi furnizori. Cererea pentru exporturile UE de grâu a crescut săptămâna trecută iar tendinţa ar urma să continue, explică traderii.

„Pe fondul cursei către alte resurse, există temeri că unele ţări vor introduce restricţii la export pentru a opri dispariţia propriilor lor provizii, iar unii mari importatori vor neapărat să cumpere cereale, de teamă că preţurile vor creşte şi mai mult”, susţin traderii.

Bulgaria are de gând să-și majoreze rezervele de grâu

Bulgaria intenţionează să-şi majoreze rezervele de grâu şi să cumpere de la producătorii locali suficiente cereale pentru a asigura necesarul intern pentru anul următor, pe fondul riscurilor provocate de invadarea Ucrainei de către Rusia şi al volatilităţii pieţelor, a declarat vicepremierul Assen Vassilev.

Producătorii spun că statul bulgar intenţionează să cumpere aproximativ 1,5 milioane de tone de grâu din cele trei milioane de tone care sunt încă în silozuri şi ar putea restricţiona exporturile de grâu până când sunt realizate planificatele achiziţii.

Traderii spun că Bulgaria, unul dintre exportatorii de grâu ai Uniunii Europene, se confruntă cu o cerere ridicată pentru exporturile de grâu, comercianţii încercând să înlocuiască grâul pe care intenţionau să-l cumpere din Ucraina şi Rusia.

În Ungaria, ministrul Agriculturii, Istvan Nagy, a anunţat vineri că vor fi interzise cu efect imediat toate exporturile de cereale din cauza creşterii preţurilor, în urma invaziei ruse în Ucraina.

Milioane de persoane din Africa, la un pas de foamete din cauza invaziei ruse în Ucraina

Pe de altă parte, Germania avertizează că invazia rusă în Ucraina riscă să pună în pericol de foamete milioane de persoane din Africa.

Ministrul german al Dezvoltării, Svenja Schulze, spune că producția de grâu a Ucrainei, o sursă alimentară majoră pentru Africa, ar putea fi în pericol dacă războiul se prelungeşte, adăugând că acest lucru ar putea însemna că un număr suplimentar de 8-13 milioane de persoane din Africa riscă să sufere de foamete, scrie DPA.

Svenja Schulze a făcut aceste declaraţii la o reuniune informală a miniştrilor dezvoltării din UE în oraşul francez Montpellier, pentru a discuta eforturile europene de ajutor pentru Ucraina.

Ea a anunţat un ajutor de 38 de milioane de euro din partea ministerului său pentru ucraineni. Acest sprijin se adaugă la cele 37 de milioane de euro oferite de Ministerul de Externe german şi la cele 500 de milioane de euro promise de Comisia Europeană, a precizat ministrul german al dezvoltării.

„Putin produce poporului ucrainean o suferinţă fără margini şi vrem să ne exprimăm solidaritatea şi să facem tot ce putem pentru a ajuta Ucraina”, a declarat Svenja Schulze.