Cum vrea Executivul să majoreze salariile? Ministrul Finanțelor: Luăm în considerare mai multe scenarii

Ministrul Finanțelor Publice a anunțat că Executivul analizează mai multe scenarii pentru a putea micșora taxele și crește salariile românilor. Dan Vîlceanu a precizat că în momentul în care vor fi găsite soluțiile potrivite, acestea vor fi anunțate.

„În momentul de față facem o analiză. Ştiți că în această perioadă am avut discuții și în consiliul tripartit cu sindicatele și patronatele pentru a găsi soluții privind majorarea salariului minim și în condițiile în care vom găsi împreună soluțiile respective, ele vor fi anunțate.”, spune acesta.

Ministrul Finanțelor îi informează pe oameni că Executivul este atent la dorințele românilor și că dorește majorarea salariilor mici. Acesta a mai spus că se caută o variantă de scădere a contribuțiilor fără ca bugetul să fie afectat.

”Am vrut să informăm oamenii că suntem atenți și ne dorim să majorăm salariile mici, veniturile mici și din punctul ăsta de vedere luăm în considerare mai multe scenarii, inclusiv acesta de a găsi o variantă de scădere a contribuțiilor gradual, astfel încât bugetul să permită și să nu fie afectat și să rămânem pe aceeași traiectorie de consolidare fiscală”, a spus ministrul Finanțelor, Dan Vîlceanu.

Care este varianta ideală

Ministrul Finanțelor spune că varianta ideală este ca taxele să fie mai mici, dar toată lumea să le plătescă. Ministrul Vîlceanu spune că este important să vedem ce se întâmplă în viitor, deoarece România are o problemă cu forța de muncă.

„Eu cred că pentru toată lumea varianta ideală este să plătim taxe mici și toți să le plătim. Din punctul meu de vedere, în acest moment trebuie să fim atenți la ce se va întâmpla în viitor pentru că, România are o problemă cu forța de muncă și aici mă refer la faptul că oamenii pleacă din țară și toată lumea clamează taxarea destul de ridicată a muncii în România.

Și atunci, bineînțeles, că luăm în calcul și asemenea variantă, dar repet toate lucrurile acestea se vor face și având în vedere un principiu al corectitudinii și al dreptății pentru că este greșit, din punctul meu de vedere, ca toată lumea să plătească contribuții și să fie categorii care sunt exceptate de la plata contribuțiilor.

Din punctul ăsta de vedere există tot felul de plafoane introduse pentru plata contribuțiilor și a impozitelor, dar căutam o variantă în care regula de taxare să fie una generală și bineînțeles că nu se poate întâmpla peste noapte acest lucru, ci în pași astfel încât populația și antreprenorii să facă față unor măsuri.

Nu este vorba de a schimba regula peste noapte, ci pur și simplu căutăm soluții astfel încât salariile mici să crească dar și în zona de salarii mari, acolo unde este forța de muncă înalt calificat aceasta să rămână în România și să nu plece în străinătate”, spune ministrul.

Sursa foto: Dreamstime