Andrei Dominic Gerea este un om politic român, deputat de Argeș în Parlamentul României din 2004, fost ministru al economiei în cadrul guvernului Victor Ponta și ministru-delegat pentru energie și IMM în guvernul Victor Ponta. În iunie 2020, Andrei Gerea s-a alăturat Partidului Puterii Umaniste (social-liberal).

Soția sa, Gerea Ayten-Guler a avut calitatea de pârât într-un dosar ce avea ca obiect atragerea răspunderii pentru intrarea în insolvenţă.  Deși inițial fusese obligată la plata unei sume de aproape 12 milioane de lei, judecătorii de la Curtea de Apel Pitești au exonerat-o de plata. Astfel, luni, pe 25 ianuarie, judecătorii de la Curtea de Apel Pitești au pronunțat hotărârea definitivă în procesul în care Gerea Ayten Guler, soția fostului ministru Andrei Gerea, era judecată în legătură cu intrarea în insolvență a firmei Valahia Investments SRL.

Soluția judecătorilor pentru soția fostului ministru

Solutia pe scurt: Admite apelul. Schimbă sentinţa, în sensul că respinge cererea de chemare în judecată ca neîntemeiată. Definitivă.
Document: Hotarâre  29/2021  25.01.2021

Dosarul a mai avut termen pe 11 ianuarie, dar a fost amânată pronunțarea pentru data de 25 ianuarie.

În sentința precedentă, pronunțată de judecătorii de la Tribunalul Specializat Argeș, Gerea Ayten Guler fusese obligată „să suporte din averea proprie și să aducă la masa credală a debitorului” aproape 12 milioane de lei (peste 2 milioane de euro).  Procesul în care s-a decis obligarea soției fostului ministru al Energiei la plata a 11,8 milioane de lei a avut ca obiect atragerea răspunderii pentru intrarea în insolvenţă (art. 169 Legea 85/2014) a firmei Valahia Investments SRL. Societatea era dealerul local al cunoscutului producător auto japonez Honda.

Deţinută de Andrei-Dominic Gerea, dar administrată de soţia sa Ayten Guler Gerea, VALAHIA INVESTMENTS SRL a solicitat direct pe 11 octombrie 2016 deschiderea procedurii de faliment în forma simplificată. Se pare că fostul ministru a scos din firmă 200.000 euro (şi 1.660 lei), prin “reducerea capitalului social de la 684.000 lei – din care 1.860 lei şi 200.000 de euro – la suma de 200 lei“. Andrei Gerea declara că a luat această decizie “în urma anulării contractului de dealer cu HONDA TRADING ROMANIA”.