Scăderea ratei dobânzii de către Banca Centrală Europeană i-a făcut pe unii analiși interni să vorbească despre o posibilă apreciere a Leului în fața monedei unice europene.

Instabilitatea politică și condițiile economice din plan intern au condus însă le o evoluție contrară, ce a lansat moneda națională într-o tendință de depreciere față de Euro.

Mai rău este însă că analiști financiari se așteaptă la o nouă devalorizare a Leului în lunile următoare, existând premise pentru cursul leu/euro să se apropie de 4.8 lei pentru un euro în următoarele șase luni și chiar de 4.9 lei pentru un euro într-un an de zile.

Astfel, Banca Naţională a României -BNR a anunțat săptămâna trecută, marți, cea mai mare valoare a cursului din ultimele cinci luni. Euro a urcat la 4.7601 lei, cel mai mare nivel din 29 mai, când a fost 4.7607 lei.

Vârful de marți a fost însă punctul culminant al unei tendințe de apreciere a monedei europene în fața celei naționale.

Miercuri, euro a scăzut la 4.7600 lei, urmând ca pe sfâșitul săptâmânii să înregistreze valori de sub 4.76 lei/euro: 4.7528 lei joi, în scădere cu 0,15% faţă de valoarea atinsă miercuri, respectiv 4,7563 lei/euro vineri, în creştere cu 0,07% faţă de valoarea atinsă joi.

Trebuie precizat că în raportul CFA publicat la finalul lunii octombrie, peste 75% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuala).

”Astfel, valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,7967, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,8471”, se arată în comunicatul emis de analiștii financiari.