Se dă venit minim de incluziune

Venitul minim de incluziune, conform unui comunicat de presă al Instituției Prefectului Municipiului București, este un sprijin financiar crucial acordat de stat. El este menit să asigure un nivel de trai minim pentru acei indivizi și familii care se află în dificultate.

Conform noilor reglementări, venitul minim de incluziune este compus din diverse categorii de ajutoare financiare. Scopul lui este de a acoperi necesitățile de bază ale beneficiarilor.

Rareș Hopincă spune că Venitul minim de incluziune este un sprijin financiar acordat de stat, extrem de util pentru persoanele vulnerabile, care nu îşi pot asigura un nivel de trai minimal. Scopul acestui ajutor este de a preveni sărăcia în rândul copiilor şi de a stimula participarea acestora la sistemul de educaţie.

Aceste categorii includ:

  • Ajutorul de incluziune. Această formă de ajutor financiar este acordată familiilor cu venituri sub 275 de lei/lună sau 400 de lei/lună pentru persoanele singure cu vârsta de cel puțin 65 de ani. Scopul acestei ajutoare este de a asigura nevoile zilnice ale beneficiarilor și de a îmbunătăți calitatea vieții acestora
  • Ajutor pentru familiile cu copii. Acesta este direcționat către familiile cu venituri mai mici de 700 de lei/lună, care au în întreținere unul sau mai mulți copii cu vârsta de până la 18 ani. Scopul acestei categorii de ajutor este de a preveni riscul de sărăcie al copiilor și de a stimula participarea acestora în sistemul de educație.
bani
SURSA FOTO: Dreamstime

Beneficiarii venitului minim de incluziune

Venit minim de incluziune. Pentru a beneficia de aceste ajutoare, solicitanții care își au:

  • domiciliul
  • reședința
  • sau locuiesc în municipiul București trebuie să depună cererea de acordare a venitului minim de incluziune până la sfârșitul acestui an.

Cererile trebuie însoțite de documente doveditoare și de angajamentul de plată. Acest demers este crucial pentru a asigura continuitatea acordării beneficiului și pentru a evita întreruperea sprijinului financiar.

„Măsurile adoptate prin aplicarea Legii nr. 196/2016 referitoare la venitul minim de incluziune sunt parte din Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, capitolul 13 “Reforme sociale” şi au scopul de a reduce sărăcia în rândul persoanelor vulnerabile, şi de a diminua sarcinile administrative pentru administraţia locală şi beneficiari. Odată cu intrarea în vigoare a Venitului Minim de Incluziune, acordarea beneficiilor Venitului Minim Garantat şi Ajutor pentru susţinerea familiei se suspendă. Drept urmare, toţi beneficiarii actuali de Venit Minim Garantat şi Ajutor pentru susţinerea familiei trebuie să se înregistreze în sistem începând cu data de 01 noiembrie 2023 şi până la 31 decembrie 2023, pentru continuitatea acordării acestui tip de beneficiu de Venit Minim de Incluziune”, arată sursa menţionată.

Această inițiativă face parte din Programul Național de Redresare și Reziliență. Ea este concepută pentru a reduce sărăcia în rândul persoanelor vulnerabile.

Venit minim de incluziune. Prin aceste măsuri, administrația locală și beneficiarii vor fi sprijiniți într-un mod eficient și simplificat.