Iată nemulțumirile sindicaliștilor

”Confederația Sindicală Națională MERIDIAN consideră că declarațiile recente ale ministrului afacerilor interne, domnul Marcel Vela, la adresa poliției locale sunt defăimătoare și nepotrivite în raport cu poziția înaltă pe care acesta o ocupă în Guvernul României.

Ordonanțele militare adoptate în contextul crizei COVID 19 au impus asupra cetățenilor măsuri restrictive fără precedent, cu amenzi disproporționat de mari raportat la sancțiunile prevăzute, în condiții similare, în alte state membre ale UE mult mai bogate decât România”.

Nemulțumirile nu sunt unidirecționale

”Situația de urgență și măsurile de distanțare socială luate în acest context afectează drepturile și libertățile tuturor cetățenilor, care până acum nu s-au mai confruntat cu o asemenea limitare. La rândul lor, structurile de ordine publică sunt puse pentru prima dată în fața unor situații excepționale de o asemenea anvergură, care nu au fost prevăzute în scenariile de antrenament. Raporturile de forță dintre stat și cetățean sunt afectate de restricțiile din ordonanțele militare care suspendă pe perioada acestei crize, unele drepturi cetățenești considerate esențiale în societățile democratice.

Odată cu decretarea stării de urgență, poliția locală a primit atribuții noi și a trecut, operațional, în subordinea Ministerului Afacerilor Interne.

Așadar, la ora actuală, polițiștii locali sunt subalternii și camarazii „din linia întâi” a ministrului afacerilor interne. În acest context, afirmațiile domnului Vela de la sfârșitul săptămânii trecute sunt nedrepte și neîntemeiate.

Polițiștii locali din întreaga țară care contribuie umăr la umăr alături de Poliția Română, Jandarmeria Română și Armata Română la gestionarea acestei situații de criză fără precedent, se simt pe bună dreptate jigniți și nedreptățiți de declarațiile ministrului.

Poliția locală nu este de acord să fie „țapul ispășitor” al nemulțumirii cetățenilor față de amenzile aplicate în ordonantelor militare”.

Solidaritate sindicală

”Confederația Sindicală Națională MERIDIAN se solidarizează cu  Sindicatul Național Pro Lex în demersurile făcute în numele polițiștilor locali pe lângă Președinția României, solicitând în același timp domnului ministru Marcel Vela să abandoneze atitudinea ranchiunoasă bazată pe zvonistică și să îmbrățișeze noi metode de lucru bazate pe informare, dialog și respect reciproc”.

Adresă către Iohannis

”Adresa Președintelui Sindicatului Național PRO Lex, domnul Vasile Lincu către Președintele României, domnul Klaus Iohannis

Stimate domnule președinte Klaus Johannis,

 

Ne aflăm într-o situație nouă și grea pentru toată lumea, în care respectarea Ordonanțelor Militare din Starea de Urgență este vitală. La respectarea prevederilor din ordonanțele emise de Ministerul Afacerilor Interne, veghează toate structurile de ordine publică care lucrează în sistem integrat, cu sprijinul armatei române. Odată cu decretarea stării de urgență, poliția locală a primit atribuții noi și a trecut, operațional, în subordinea Ministerului Afacerilor Interne. Fiind o situaţie nouă, cu care nu ne-am mai confruntat, periculoasă pentru ȋntreaga populaţie, ne-am mobilizat toţi, angajatori şi angajaţi, conducerea profesională şi sindicate. Nu am avut proceduri de intervenţie adaptate noii situaţii, deciziile manageriale nu au corespuns cu situaţiile ȋntâlnite ȋn teren, dar, prin comunicare le-am corectat, ne-am adaptat. Instituţiile nu au avut capacitatea logistică să asigure mijloacele de protecţie necesare, dar sindicatele s-au implicat şi au făcut front comun pentru acoperirea deficitului, iar poliţiştii, poliţiştii locali, jandarmii şi militarii şi-au asumat uneori riscul ȋmbolnăvirii chiar şi fără aceste mijloace de protective”.

Poliția locală e valoroasă

”Pericolul nu a trecut, poate că nu am atins nici vârful ȋncercării, atât medicale, al crizei financiare sau al infracţionalitaţii, ȋnsă, acum când se impune o mai bună cooperare instituţională şi umană, conducătorul forţelor de ordine publică, ministrul afacerilor interne, dl. Marcel Vela, a declanşat o campanie mediatică nejustificată şi denigratoare la adresa unei ȋntregi categorii profesionale, poliţia locală.

Ȋncă de la ȋnceput, poliţiştii locali, de la oraşe şi comune, s-au aflat ȋn prima linie, fiind singura forţă de ordine publică aflată ȋn subordinea consiliului local, ulterior, prin ordonanţe militare, s-a stabilit ca acţiunile să se desfăşoare ȋn sistem integrat şi au intrat sub coordonarea/subordonarea structurilor de poliţie de la nivelul localităţii, desfăşurând activităţi ȋn echipe mixte”.

Aprecieri defăimătoare

”Deşi pericolul nu a trecut, dl. Ministru Vela a făcut aprecieri pe pagina sa de Facebook, la adresa poliţiştilor şi a celorlalte structuri de ordine publică, omiţându-i pe cei din poliţia locală. Omiterea nu a fost ȋntâmplătoare, aceasta este parte a campaniei duse ȋmpotriva categoriei profesionale, ȋntrucât, ȋntr-un interviu ȋn mediul on-line a declarat că ,,şi acum avem probleme cu poliţia locală, care amendează, care face unele abuzuri şi nu respectă toate prevederile ordonanţelor ȋn litera şi spiritul fiecărei ordonanţe,, şi, ulterior, ȋntr-un alt interviu, a făcut comparaţie ȋntre salariul unui poliţist local din Timişoara cu cel al unui poliţist din Poliţia Română, afirmând lucruri nereale, mincinoase.

Domnule preşedinte, ȋn aceste zile avem nevoie, mai mult decât oricând, să avem la conducerea/coordonarea forţelor de ordine, un om puternic, caracterizat prin curaj, bunătate şi compasiune, recunoştinţă, capacitate de a recunoaşte propriile neajunsuri, capacitate de a-i inspira pe alţii, capacitate de a fi un exemplu personal, demn de urmat. Câte din aceste atribute ce definesc un om puternic regăsim ȋn ministrul Vela?”.

Clarificări necesare

”Revenind la campania acestuia ȋmpotriva categoriei profesionale a poliţiştilor locali, facem următoarele precizări:

– asemenea polițiștilor din Poliția Română, și polițiștii locali s-au aflat în prima linie în lupta contra răspândirii virusului SARS-CoV-2, ȋndeplinind aceleaşi tipuri de misiuni ca şi poliţiştii, sub coonrdonarea structurilor de poliţie şi chiar ȋn echipe mixte. Spre deosebire de toţi poliţiştii şi militarii, poliţiştii locali nu au primit şi nu primesc spor pentru munca prestată ȋn repausul săptămânal şi sărbătorile legale şi nici compensare cu timp liber corespunzător. Am sesizat dlui ministru Vela această discriminare, ȋnsă a ignorat-o, deşi Directiva CEDO 2000/78/CE prevede faptul că oameni aflaţi ȋn situaţii similare beneficiază de aceleaşi drepturi.

– „abuzurile” sunt fapte penale individuale, nu ale unei categorii profesionale. Vă rog să-l ȋntrebaţi pe dl. ministru Vela, câte dosare penale sunt ȋn cercetare având ca făptuitori poliţişti locali, pentru infracţicţiuni de abuz.

– Comparaţia salarială este făcută cu rea intenţie, mincinoasă, atât din cauza faptului că salariile poliţiştilor locali sunt egale cu cele ale funcţionarilor publici din primărie (uneori chiar mai mici), diferă de la o localitate la alta, ȋn limita unui minim şi maxim prevăzut de lege. Chiar şi aşa, când compari venitul brut (cu norma de hrană şi sporul pentru condiţii vătămătoare) al unui funcţionar public cu studii superioare cu salariul net (fără impozite, normă de hrană şi sporuri) al unui funcţionar public cu statut special cu studii medii, ȋnseamnă că dezinformezi opinia publică, iar dacă mai şi exagerezi, prezentând cifre nereale, ȋnseamnă că denigrezi o categorie profesională şi inciţi la oprobiu public nejustificat/nefundamentat.

– Poliţiştii locali au dreptul la ȋncadrarea ȋn condiţii speciale de muncă, potrivit Legii nr. 155/2010, dar pentru că articolul nu este detaliat, nu are norme, vârsta de pensionare a rămas de 65 ani, deşi cei de la ordine publică şi circulaţie lucrează ȋn aceleaşi condiţii ca şi poliţiştii din Poliţia Română a căror vârstă minimă de pensionare este de 47 ani. Este indamisibilă situaţia de a avea oameni cu vârsta ȋntre 60-65 de ani ȋn poliţia locală care să ȋndeplinească atribuţii de ordine publică şi rutier, iar angajaţi din MAI din structurile de juridic (a căror activitate principală este de a se opune, ȋn instanţă, la acordarea drepturilor salariale şi profesionale ale poliţiştilor), resurse umane şi financiar au calitatea de poliţişti, deşi nu fac muncă de poliţie, beneficiind de drepturile salariale şi de pensii ca a celor din operativ.

– Este adevărat că salariile poliţiştilor sunt mici, ȋn neconcoranţă cu importanţa muncii, condiţiile de muncă şi pericolul la care sunt expuşi, ȋnsă acest lucru este posibil din cauza nerespectării legii de către reprezentanţii ministerului afacerilor interne din structurile financiar şi resurse umane. Numai ȋn MAI avem oameni ȋncadraţi pe o funcţie şi salarizaţi pe o funcţie inferioară, iar salarizarea se face potrivit unei hotărâri de guvern secrete şi nu după legea salarizării. Numai ȋn MAI nu s-a aplicat Legea nr. 71/2015 şi OUG nr.20/2016 privind salarizarea la nivelul maxim al funcţiei din cadrul familiei ocupaţionale, fapt recunoscut de instanţele de judecată şi chiar de către MAI prin iniţierea (şi abandonarea) unui proiect de OUG prin care urma să fie restituite poliţiştilor o parte din drepturile neacordate potrivit legii. Ȋngrijorător şi semnificativ este faptul că poliţiştii reprezintă categoria de bugetari cu cele mai multe procese ȋn instanţă având ca obiect drepturile salariale.

Umilirea, intolerabilă

”Domnule Președinte, trăim vremuri în care fiecare om trebuie prețuit pentru efortul său de a ne ține cât mai departe de virusul ucigaș. Atunci când nici măcar nu este retribuit conform legii și situației, jignirea și umilirea unei categorie profesionale de către omul din fruntea unui sistem care ar trebui să utilizeze aceeași unitate de măsură pentru toți cei din subordine, este intolerabilă.

Domnule Președinte, în numele a mii de polițiști locali, vă rugăm respectuos să luați atitudine față de această campanie de denigrare.

De asemenea, vă rugăm să dispuneţi intrarea ȋn normalitate/legalitate prin reglemenatrea sporului cuvenit personalului poliţiei locale pentru munca prestată ȋn zilele de repaus saptămânal şi sărbători legale, ȋn condiţii similare poliţiştilor şi militarilor, precum şi salarizarea poliţiştilor la nivelul maxim al categoriei profesionale, corespunzător funcţiilor de agent de poliţie, respectiv ofiţer de poliţie, conform legii.

Cu deosebită consideraţie,

Preşedinte

Vasile Lincu”