"Sunt şocat de ce am descoperit la complexul alimentar din toate punctele de vedere. Acest obiectiv are foarte multe chestiuni de neconformitate care au condus de-a lungul timpului la o interpretare nelegală din partea agenţilor economici. La faţa locului am găsit cu totul altceva decât exista în scripte. Agenţii economici deţineau activităţi de depozitare şi declarau activităţi cu amănuntul ca magazin alimentar, în condiţiile în care acel magazin alimentar îşi desfăşoară activitatea într-o hală, într-un stand, fără să aibă condiţiile unui punct de lucru. O hală în care temperatura depăşea 30 de grade în interior. Vom dispune încetarea activităţii", spune Adrian Vasile.

Controlul la complexul alimentar de la marginea Capitalei, într-o hală cunoscută de mulţi bucureşteni drept 'Gheţăria', a fost efectuat de reprezentanţi ai Direcţiei Sanitare Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bucureşti în parteneriat cu Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul IGPR într-un program al ANSVSA.

"Punctual, am descoperit foarte mulţi operatori economici care nu respectau cele mai elementare norme de bun simţ, de igienă, de condiţii sanitar-veterinare prevăzute de lege. Am descoperit produse alterate, intrate în putrefacţie chiar unele, produse expirate în cantităţi semnificative, am descoperit lipsă de trasabilitate, fals în documente, depozitarea unor produse alimentare total neconforme. Chiar nu am reuşit să acoperim în acest control toate deficienţele fiind foarte multe neconformităţi. Am avut foarte multă activitate scriptică şi nu am reuşit să acoperim în totalitate numărul de operatori pe care trebuia să îi evaluăm', spune Adrian Vasile.

Conform acestuia, mulţi au fugit când au văzut controlul efectuat inclusiv cu participarea celor de la Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul IGPR. "Au abandonat standurile şi noi am sigilat standurile şi urmează să purcedem la sechestru. Încă nu am centralizat procesele verbale ale tuturor colegilor care au desfăşurat astăzi activitatea de control preventiv. Cu siguranţă că măsura va fi în primă fază de suspendare a activităţii, dar o să discutăm şi cu proprietarii acestui imobil pentru că aici este un fost complex de hale dezafectate, total neconforme cu activităţile pentru care ei au încheiat contracte cu aceşti operatori. Mulţi dintre ei au fost autorizaţi în fals şi câţiva chiar funcţionau împotriva legii nefiind nici măcar autorizaţi. Acest obiectiv este un atentat la siguranţa alimentară a cetăţenilor Municipiului Bucureşti", spune Adrian Vasile.

La complexul alimentar Continent Marine de pe Bulevardul Timişoara sector 6, vin, însă, zilnic, sute de bucureşteni să cumpere produse alimentare pentru că preţurile sunt mai mici decât în alte magazine.

"Dacă trag o concluzie ca cetăţean care am văzut prima dată acest complex, pot spune că majoritatea cumpărătorilor în aşa-zisele magazine erau oameni în vârstă cu o anumită condiţie socială, obligaţi, probabil, de conjunctură să cumpere produse de proastă calitate şi de origine necontrolată. Vor continua controalele la acest complex pentru că aici se desfăşoară două tipuri de activităţi, unele sub o aparentă legalitate, altele cu suspiciune rezonabilă de încălcare a legii în diverse forme. Sunt operatori economici şi neautorizaţi şi cu produse expirate şi fără trasabilitate, temperaturile din refrigeratoare nu respectau condiţiile. Aşa considerau că fac economie, probabil", apreciază reprezentantul ANSVSA.

Conform acestuia, aici vin tiruri întregi cu produse însă între documentele de provenienţă şi documentele de însoţire a mărfii discrepanţa este foarte mare. Potrivit reprezentantului ANSVSA, deşi obiectivul a fost închis în urmă cu câţiva ani tocmai din cauza neregulilor constatate, "aceeaşi companie cu acţionariat şi patron grec a contestat măsura de închidere şi a acţionat în instanţă, inclusiv la cele internaţionale, Direcţia Sanitare Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bucureşti'. Adrian Vasile apreciază, însă, că acum sunt întrunite toate condiţiile pentru suspendarea activităţii. AGERPRES