Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a vorbit public despre tensiunile actuale din aproprierea frontierelor țării noastre. Acesta a afirmat că „Rusia reprezintă în acest moment o amenințare pentru întreg spațiul estic la NATO, inclusiv pentru România, în contextul actualelor tensiuni cu Ucraina, dar Alianța Nord-Atlantică este pregătită și are scenarii și planuri pentru orice situație.”

„Este o situație complicată”

Întrebat dacă există posibilitatea unei confruntări militare între Ucraina și Rusia, social democratul a explicat că momentan nu trebuie să ne îngrijorăm pentru apariția unui asemenea scenariu.

„Este o situație complicată din punct de vedere strategic, însă dincolo de faptul că trebuie să fii mereu pregătit pentru o situație de criză, pentru o surpriză strategică pe care o poate face Rusia, de exemplu, dincolo de aceste lucruri, nivelul de alarmă, să zicem, este unul coborât, din perspectiva asta. Există un pachet de negociere în acest moment între Statele Unite și Rusia.

Noi suntem în jurul constituirii a două concepte strategice foarte importante: unul este cel european, de busolă strategică, se discută între noi, negociem în fiecare zi cu țările europene și care va fi definitivat undeva în luna ianuarie – și e o presiune pe Europa din perspectiva asta, și conceptul strategic al NATO, care va veni în luna iunie, la summitul de la Madrid. Asta înseamnă că Rusia și alte țări care au devenit în ultima vreme mai agresive în acțiunea lor – alte țări, cum este China, au pătruns recent, în ultimii ani, ca mare jucător strategic și militar –  caută să-și mărească influența și să influențeze cumva acest tip de concept strategic pe care îl vom naște noi, țările din NATO, anul viitor.”, a spus acesta.

20 ianuarie 2022, ziua unei posibile confruntări militare

De asemenea, Vasile Dîncu a informat că mass media internațională anticipează că în ianuarie 2022 ar putea avea loc un conflict direct între Rusia și Ucraina.

„Este clar că sunt masate trupe și asta este dovedit. Și nu numai trupe, ci și material de aprovizionare, furnituri pentru un posibil conflict în această zonă. Analiștii militari spun că ar exista posibilitatea unui anumit tip de conflict, deocamdată suntem într-o perioadă hibridă, de conflict hibrid, în care avem dezinformări, se încearcă crearea unor conflicte etnice locale în această zonă, pentru a fi probabil un pretext de intervenție. Deși în mass-media internaționale se vorbește de o dată, după 20 ianuarie, pentru o intervenție, e un nivel de alarmare, dar nu este sigur că ar putea să fie așa ceva. A spus și președintele Biden, a spus și președintele României, costurile unei intervenții militare pentru a ocupa o parte din Ucraina ar fi foarte mari pentru Rusia și este puțin probabil ca acest lucru să se întâmple.”, a explicat acesta.

„Rusia este o amenințare”

Întrebat dacă îl consideră pe președintele rus Vladimir Putin un pericol pentru siguranța țării, Vasile Dîncu a răspuns că Rusia reprezintă o aminițare pentru zona estică a continentului european.

„Rusia este în acest moment o amenințare pentru tot spațiul acesta al nostru și probabil că următorul concept strategic al NATO va defini mult mai clar acest lucru, faptul că Rusia prin acțiunile din ultima vreme este o amenințare la adresa țărilor din zonă, cel puțin, și care sunt țări NATO. Evident, există și un plan care va fi pus în practică legat de aceasta și sigur, există și un plan de măsuri pe care politicul le poate gândi în acest sens, în cazul în care amenințările devin realitate și sunt puse în practică, pornind de la strategii de îndiguire economică, de blocaje și alte lucruri care se întâmplă în general în aceste situații. Să sperăm să nu ajungem la această situație.”, a spus acesta la Digi24.