Social-democratul Vasile Dîncu, preşedinte interimar al Consiliului Naţional al PSD, a declarat că pentru partid congresul extraordinar organizat sâmbătă în format online poate fi considerat „congresul ultimei şanse” şi şi-a exprimat speranţa că după vot, împreună cu ceilalţi colegi, vor reuşi să dea PSD „o nouă direcţie”.

„Trebuie să recunoaştem că PSD a trecut printr-o criză. Au pierdut în trei ani de zile electoratul pe care-l aveau şi, evident, am putea să spunem că acest congres este (…) congresul ultimei şanse. Sper că astăzi vom reuşi, împreună cu colegii noştri din ţară, să dăm partidului o nouă direcţie, o nouă şansă şi să dăm României o nouă şansă pentru că cred că este nevoie de social-democraţie şi e nevoie şi de Partidul Social Democrat. Încercăm astăzi să resetăm ceea ce a fost neadecvat până acum realităţii din România şi sper ca să putem face un proiect care să dureze cât mai mult „, a declarat Vasile Dîncu, sâmbătă, la Palatul Parlamentului.

El a mai spus că le mulţumeşte celor din partid care l-au contestat, pentru că acest lucru înseamnă că nu ar fi avut „nicio semnificaţie” revenirea sa în PSD.

Vasile Dîncu va candida în cadrul Congresului extraordinar al PSD la funcţia de preşedinte al Consiliului Naţional al partidului.

Congres important în PSD

După nouă luni de interimat la șefia partidului, Marcel Ciolacu urmează să fie validat fără emoții în funcția de președinte al PSD. Atmosfera înainte de congres este una tensionată, în contextul în care demersul privind moțiunea de cenzură și înlăturarea Guvernului se află în impas după ce liberalii au început racolări la nivel parlamentar.

În plină pandemie de coronavirus, congresul social-democrațiilor se va desfășura online din cauza restricțiilor privind întrunirile publice. Mai exact, liderii PSD care vor ține discursuri se vor afla la Palatul Parlamentului, iar delegații social- democrați îi vor urmări online și vor vota fizic.

Fiecare județ va avea alocat un număr de delegați care vor fi prezenți fizic în săli (maxim 20 de persoane în sală) puse la dispoziție de organizațiile locale. Astfel, social-democrații vor urmări online discursurile și vor vota clasic noua echipă de conducere.

Teodorovici nu se află în programul transmis de PSD

Potrivit programului transmis de către PSD, la eveniment vor susţine discursuri Marcel Ciolacu, Gabriela Firea, Paul Stănescu, Lia Olguţa Vasilescu, Radu Moldovan, Decebal Făgădău, Gabriel Zetea, Dumitru Buzatu, Daniel Băluţă, Dragoş Benea, Victor Negrescu, Vasile Dâncu şi Sorin Grindeanu.  Pe lista vorbitorilor nu figurează însă Eugen Teodorovici, singurul contracandidat al lui Marcel Ciolacu la şefia PSD.

De la 13.05 până la 14.00 se va desfăşura votul secret pentru alegerea conducerii naţionale a PSD, conform sursei citate. Procesul verbal cu echipa câştitoare va fi citit, de la ora 14.00 de către preşedintele Comisiei de numărare a voturilor Decebal Făgădău, iar la 14.05 va fi susţinut un discurs de către preşedintele ales al PSD.