Polonia, cea mai puternică armată terestră din Europa

Ministrul polonez al Apărării, Mariusz Blaszczak, a declarat luni că țara va avea cea mai puternică armată terestră din Europa până în 2026. De la începutul războiului în Ucraina, Polonia a încheiat numeroase contracte pentru achiziții masive de armament, în special cu SUA şi Coreea de Sud.

„În termen de doi ani, armata poloneză va avea cea mai puternică armată terestră, iar una dintre cele mai importante componente ale armatei terestre va fi artileria cu rachete”, a declarat el în cadrul unei conferințe de presă în orașul Torun din nordul și centrul Poloniei.

Potrivit clasamentului Global Firepower 2023 privind puterea militară, Marea Britanie, Franța și Italia au cele mai puternice armate din Europa, după Rusia.

Agenția de armament a țării a semnat săptămâna aceasta un acord-cadru cu guvernul SUA pentru furnizarea a 486 de lansatoare de artilerie cu rază lungă de acțiune HIMARS.

Blaszczak a declarat că armata poloneză va avea 500 de lansatoare HIMARS în 28 de escadroane până în 2026, iar livrările vor începe la sfârșitul anului 2025. Integrarea lansatoarelor americane HIMARS cu sistemele poloneze va avea loc în următorii doi ani, a precizat el.

Amintim că, Guvernul polonez a aprobat un contract pentru achiziţia a 486 de lansatoare multiple de rachete M142 HIMARS din SUA, în valoare totală de circa 10 miliarde de euro. Achiziția va duce la consolidarea capacităţilor armatei poloneze în faţa unei eventuale ameninţări din partea Rusiei, a anunţat luni ministrul polonez al apărării.

Varșovia face achiziții importante de armament

În toamna anului trecut, Ministerul Apărării a semnat un acord cu Coreea de Sud în baza căruia Polonia va primi 288 de lansatoare Chunmoo, sisteme autopropulsate de rachete cu lansare multiplă (MLRS) capabile să tragă o varietate de rachete de artilerie ghidate sau neghidate.

Washingtonul a aprobat la sfârşitul lunii august vânzarea a 96 de elicoptere de atac Apache către armata poloneză, contract în valoare de 12 miliarde de dolari. De asemenea, la începutul acestui an, ministerul a semnat un contract de 1,4 miliarde de dolari cu SUA pentru livrarea a 116 tancuri M1A1 Abrams.

Modernizarea militară a Varșoviei a inclus, de asemenea, o comandă pentru 250 de tancuri M1A21 SEPv3 Abrams în valoare de 4,7 miliarde de dolari, cu livrare programată între 2024 și 2026.

Polonia a semnat o legislație care autorizează guvernul să cheltuiască 3% din PIB pentru apărare începând din 2023. Unii membri ai guvernului au declarat că Polonia va tinde spre 4%. Polonia este membru cu drepturi depline al NATO din 1999.