Volumul vânzărilor de ciment ale Holcim în România a scăzut în primul semestru cu 30% faţă de nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut, iar preţurile de pe piaţa locală a cimentului s-au redus în acelaşi interval cu 10,7%, potrivit unei prezentări a grupului elveţian.

Pe piaţa agregatelor, vânzările Holcim în România s-au redus în volum cu 29,4%, iar preţurile au urcat cu 14,3%.

Vânzările totale de ciment ale grupului elveţian au crescut în primul semestru, la nivel mondial, cu 4,1%, la 67,8 milioane tone, în timp ce volumele de agregate au urcat cu 17,1%, la 73,2 milioane tone, datorită creşterii cererii pe unele pieţe emergente şi vest-europene, în America de Nord, America Latină, Asia, Africa şi Orientul Mijlociu.

Datoriile statelor îngreunează relansarea

„Totuşi, nu se poate vorbi despre o relansare economică globală. Există încă elemente de incertitudine care îngreunează efectuarea unor estimări. Printre acestea se numără datoriile guvernamentale mari care limitează programele de stimulare economică, în special în Europa”, se arată în raportul Holcim.

Valoarea netă a vânzărilor Holcim în primul semestru a crescut cu 8,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 10,9 miliarde franci elveţieni, iar profitul net a scăzut cu 22,4%, la 611 milioane franci.

Holcim România este specializată în producţia de ciment, agregate şi betoane. Grupul elveţian concurează pe piaţa locală cu alţi doi mari producători la nivel mondial, Lafarge (Franţa) şi HeidelbergCement (Germania).

SURSA: Mediafax