Asociaţia Producătorilor şi Comercianţilor de Automobile din Regatul Unit (SMMT) a publicat marți mai multe date refertioare la vânzările de mașini de pe teritoriul țării. Astfel, potrivit sursei citate, vânzările de maşini noi în Marea Britanie au scăzut cu 34,4% luna trecută, la 215.312 vehicule, cel mai redus nivel înregistrat în septembrie din ultimii 23 de ani, din cauza deficitului de semiconductori şi a impactului pandemiei, transmite Reuters.

Mai exact, în luna septembrie a acestui an, Dacia a vândut 3.867 de vehicule pe piaţa britanică, în scădere cu 26,52% faţă de perioada similară din 2020, când a înmatriculat 5.263 de unităţi.

În ceea ce privește topul celor mai bine vândute modele în septembrie, potrivit sursei citate, aici se află Tesla Model 3, Vauxhall Corsa, BMW 3 Series, Toyota Yaris şi Nissan Qashqai.

Totodată, sursa citată trage și un semnal de alarmă referitor la vânzarea anumitor vehicule. Se pare că în luna septembrie, cota de piaţă a vehiculelor pe benzină şi diesel s-a redus la 43,8% şi, respectiv, 5% (de la 53,8% şi, respectiv, 14,3% în septembrie 2020), în timp ce cota de piaţă a vehiculelor electrice a urcat la 15,2%, de la 6,7%.

Topul celor mai bine vândute mașini în 2021

Directorul general al SMMT, Mike Hawes susține că cifrele sunt dezamăgitoare, iar impactul pandemiei a afectat direct sectorul auto. În acest context, el susține că este nevoie de investiții publice masive.

„Cifrele din septembrie sunt extrem de dezamăgitoare şi arată noi dovezi ale impactului pandemiei asupra sectorului auto. Sunt necesare investiţii publice masive în facilităţi de reîncărcare, pentru a ţine pasul cu cererea în creştere pentru vehicule electrice”, a afirmat directorul general al SMMT, Mike Hawes.

Trebuie menționat faptul că în primele nouă luni din 2021, vânzările de maşini noi în Regatul Unit au urcat cu 5,9%, la 1,316 milioane de vehicule. Totodată, conform datelor publicate marți, în perioada ianuarie-septembrie 2021, Dacia a vândut 13.267 de vehicule pe piaţa britanică, în scădere cu 19,27% faţă de perioada similară din 2020, când a înmatriculat 16.434 unităţi.

În topul celor mai bine vândute modele în primele nouă luni din acest an se află Vauxhall Corsa, Wolkswagen Golf, Ford Fiesta, Ford Puma şi Mercedes-Benz A-Class.

Estimările arată însă pozitiv. SMMT se aşteaptă acum ca în 2021 să fie vândute 1,82 milioane de maşini noi, faţă de un nivel de 1,86 milioane previzionat în iunie.