Comisarii de la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) au controlat, în ultimele săptămâni, comercianţi de mașini second hand. În urma verificărilor, au fost oprite de la vânzare peste 600 de autovehicule.

Autoritățile au constatat că vânzătorii nu oferea cumpărătorilor informaţii esenţiale despre aceste maşini.

ANPC a oprit de la vânzare peste 600 mașini second hand

Acţiunea de control făcută de reprezentanţii Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorilor Sud-Muntenia Ploieşti s-a desfăşurat în perioada 26 septembrie – 20 octombrie.

Totodată, a avut în vedere respectarea prevederilor legale din domeniul protecţiei consumatorilor la comercianţii de autovehicule rulate.

„Au fost verificaţi 41 de operatori economici, aplicându-se 49 de sancţiuni (27 avertismente şi 22 amenzi în valoare de 123.000 lei). Pentru deficienţele constatate s-a dispus măsura de oprire temporară de la comercializare, până la remedierea deficienţelor, pentru un număr de 618 autovehicule”, a informat ANPC.

Principalele deficienţe constatate au fost legate de faptul că autovehiculele rulate aflate la comercializare nu aveau afişate, sau erau incomplete, informaţii esenţiale de care trebuie să beneficieze consumatorii, respectiv marca, tipul combustibilului, capacitatea cilindrică, anul de fabricaţie, anul primei înmatriculări.

Alte deficienţe au fost legate de faptul că lipseau informaţii privind:

  • verificarea kilometrajului;
  • existenţa eventualelor daune;
  • numărul de proprietari anterior;
  • termenul de garanţie.

În unele situaţii au fost constatate neconcordanţe între informaţiile prezentate şi cele din documentele autovehiculului. Comisarii au constatat și că unii vânzători nu acordau garanţia minimă legală de un an pentru autovehiculele rulate şi nici nu au contracte cu unităţi service autorizate, pentru asigurarea garanţiei.

Înmatriculările de autoturisme second hand au scăzut în prima jumătate a anului

Anterior, Mircea Fechet a informat că numărul înmatriculărilor de autoturisme second hand, importate în mare parte din vestul Europei, a scăzut anul acesta cu peste 20% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. În același timp, numărul înmatriculărilor de mașini noi a crescut cu 24%.

„Pe de o parte, numărul înmatriculărilor de maşini noi, de generaţie nouă, a crescut cu 24%, ceea ce e o cifră îmbucurătoare. Pe de altă parte, încă o veste bună, pentru Ministerul Mediului cel puţin, a fost aceea că numărul autoturismelor second-hand, aduse de obicei din vestul Europei, a scăzut pentru prima oară cu 21% anul acesta faţă de prima jumătate a anului trecut”, a afirmat Mircea Fechet la TVR Info.