Ţara a deplâns în acelaşi interval circa 2.500 de decese legate de COVID-19, potrivit bilanţului anunţat la ora locală 20.30 de această universitate situată în Baltimore, statul Maryland (est), conform agerpres.ro

Autorităţile sanitare americane se aşteptau la această explozie după ce numeroşi americani au călătorit cu ocazia Thanksgiving (Ziua Recunoştinţei) în urmă cu 10 zile, în pofida apelurilor de a rămâne acasă.

Peste 100.000 de persoane sunt spitalizate în prezent în SUA din cauza COVID-19. Americanii, confruntaţi cu o recrudescenţă spectaculoasă de mai multe săptămâni, se agaţă de speranţa distribuirii iminente a unui vaccin în ţară.

Cel fabricat de laboratoarele Pfizer/BioNTech ar putea fi autorizat în următoarele zile, iar vaccinul Moderna de săptămâna viitoare.

În total, peste 15 milioane de persoane au contactat COVID-19 în Statele Unite de la declanşarea pandemiei. Mai mult de 286.000 de persoane au decedat din cauza acestei boli.

Joe Biden, avertisment pentru americani

Preşedintele ales al SUA Joe Biden a avertizat marţi că în cazul în care Congresul nu ajunge rapid la un acord financiar pentru combaterea pandemiei, campania de vaccinare împotriva noului coronavirus riscă să fie încetinită sau chiar oprită, relatează AFP, citat de Agerpres.

”Fără măsuri urgente din partea Congresului în această lună, (…) există o posibilitate reală ca după o primă campanie de vaccinare, aceste eforturi să încetinească şi să se oprească”, a declarat preşedintele ales al SUA.

Joe Biden a promis 100 de milioane de vaccinuri injectate în primele sale 100 de zile de mandat. Echipa preşedintelui în exerciţiu Donald Trump a prevăzut să vaccineze 100 de milioane de persoane până în martie 2021, adică administrarea a 200 de milioane de doze de vaccin.

Tot marţi, Donald Trump a semnat marţi un decret care, potrivit lui, va acorda prioritate livrărilor de vaccinuri în SUA înainte de export, subliniind faptul că ţara ar putea rămâne fără doze după faza iniţială de vaccinare, notează AFP.