Consilierul medical al Casei Albe, Anthony Fauci, a spus că nu va intra în restaurante sau în cinematografe, chiar dacă este vaccinat. Centrele pentru Controlul și Prevenirea bolilor susțin că persoanele vaccinate ar trebui să continue să poarte masca în interior și să evite întâlnirile cu multe persoane.

Avertismentul specialiştilor

Pe fondul acestor declarații, apar informații despre „infectări cu Covid-19 și printre cei complet vaccinați. Experții consultați de Vox.com au vorbit despre cât de justificate sunt temerile cu privire la siguranța personală după vaccinare.

Aproape în unanimitate, aceștia susțin că nu mai sunt îngrijorați de riscul lor personal de a contacta Covid-19. „Nu mă îngrijorează în mod deosebit că mă voi îmbolnăvi”, spune Tara Smith, epidemiolog la Universitatea de Stat din Kent.

„Știu că dacă voi ajunge să mă infectez, șansele de a dezvolta simptome grave sunt scăzute”, a mai spus Kent. Experții spun însă că sunt în continuare precauți pentru a-i proteja pe alții, care nu sunt încă vaccinați. Vaccinurile sunt extrem de eficiente, reducând semnificativ riscul apariției oricăror simptome și chiar riscul de spitalizare și deces la aproape zero.

Există tot mai multe dovezi că aceste vaccinuri reduc și riscul de transmitere a virusului. Vaccinurile foarte eficiente pentru siguranța personală, subliniază experții. Dovezile clinice și din lumea reală pentru vaccinuri sunt acum destul de clare: sunt extrem de eficiente în protejarea unei persoane de Covid-19.

Moderna şi Pfizer, cele mai eficiente vaccinuri

Studiile clinice au evaluat ratele de eficiență de 97% ale vaccinurilor Moderna și Pfizer / BioNTech, iar vaccinurile Johnson & Johnson cu peste 70%. În Israel, țara cu cea mai avansată campanie de vaccinare, datele arată că vaccinul Pfizer / BioNTech a avut o eficiență de 90% în prevenirea infectărilor, cu rate chiar mai mari de blocare a spitalizării și deceselor.

Cercetările arată și că vaccinurile sunt eficiente împotriva variantelor covid-19 descoperite până acum. Acest lucru îi face pe oameni să fie tot mai încrezători.

„Sunt vaccinat complet și am reluat activitățile normale”, explică Monica Gandhi, doctor în boli infecțioase la Universitatea din California. „Am luat masa în interior, am fost la cinematograf și aș merge într-un bar dacă ar exista o ocazie!”, adaugă ea.

Unii au recunoscut că precauția lor trebuia să ia o pauză, după un an de îngrijorări cu privire la virus. „Nu sunt prea preocupat de propria mea siguranță”, afirmă Jorge Salinas, epidemiolog de la Universitatea din Iowa. ”Cred că e în regulă să pot să revin în restaurante. Oricine este vaccinat și se simte pregătit, poate să înceapă, ușor, să revină la normalitate”.

Între timp, cei care sunt deja vaccinați pot ajuta la accelerarea procesului, încurajându-i și pe alții. Sondajele arată că aproximativ 1 din 3 persoane nevaccinate așteaptă ca alții din jurul lor să se vaccineze mai întâi pentru a face acest lucru.

„Sunt conștient de faptul că, în timp ce eu sunt vaccinat, mulți încă nu sunt”, spune Saskia Popescu, epidemiolog la Universitatea George Mason. „Așadar, sunt încă vigilent chiar dacă nu sunt preocupat de riscul că eu m-aș putea îmbolnăvi”, continuă epidemiologul.