Este posibil ca Statele Unite să nu aibă nevoie de vaccinul anti-COVID-19 produs de AstraZeneca, chiar dacă va obține aprobarea de reglementare în SUA, a declarat joi Anthony Fauci, expertul american în boli infecțioase, după cum transmite Reuters.

Vaccinul, considerat odată ca o piatră de hotar în lupta împotriva pandemiei COVID-19, ridicat mai multe semne de întrebare de la sfârșitul anului trecut, chiar dacă a fost autorizat pentru utilizare de zeci de țări, cu excepția Statelor Unite.

SUA a încheiat suficiente contracte cu alți producători de vaccin

Fauci, director al National Institute of Allergy and Infectious Diseases și consilier șef la Casa Albă, a spus că SUA au încheiat suficiente contracte cu alți producători de vaccinuri pentru a-și imuniza întreaga populație și, posibil, chiar pentru a fi administrate doze suplimentare în toamnă.

Întrebat dacă vaccinul AstraZeneca va fi folosit în SUA, el a spus: „Asta e încă în aer. Senzația mea este că, având în vedere relațiile contractuale pe care le avem cu mai multe companii, avem suficiente doze de vaccin pentru a asigura necesarul nostru fără a include AstraZeneca”.

Multe controverse legate de vaccinul AstraZeneca

La finalul anului trecut, compania farmaceutică și Universitatea Oxford au publicat rezultatele dintr-un studiu cu două valori de eficacitate diferite, după o eroare de dozaj. În luna martie a acestui an, mai multe ţări din lume au suspendat temporar administrarea acestui ser, după ce au fost raportate cazuri rare de coagulare a sângelui.

Tot în luna martie, o agenție americană a spus că datele emise de companie au oferit o imagine incompletă a eficacităţii vaccinului. Câteva zile mai târziu, AstraZeneca a publicat rezultatele care arată o diminuare uşoară a acesteia.

Anthony Fauci a mai declarat: „Dacă vă uitaţi la numărul de doze pe care le vom primi, cantitatea pe care o putem lua de la J&J, Novavax şi Moderna, dacă contractăm mai multe, este posibil să putem gestiona orice administrare suplimentară de doze, dar nu pot spune asta cu siguranţă”.