Medicul Anthony Fauci, consilier al preşedintelui american Joe Biden pentru COVID-19, are o părere optimistă despre vaccinul AstraZeneca. Mai exact, se pare că el consideră că acest tip de vaccin este probabil foarte bun, însă o comisie independentă de revizuire a fost îngrijorată de date care ar putea induce în eroare, prezentate într-un comunicat de presă de săptămâna aceasta al companiei farmaceutice, transmite Reuters, citată de Agerpres.

“Probabil este un vaccin foarte bun”, a declarat marţi dr. Fauci, care este şi directorul Institutului Naţional pentru Alergii şi Boli Infecţioase din SUA.

În același timp, în cadrul emisiuni Good Morning America (Bună dimineaţa, America!) a televiziunii ABC News unde şi-a exprimat încrederea în vaccin, medicul a adăugat că un comunicat al AstraZeneca a prezentat date “care erau oarecum depăşite şi ar putea fi chiar într-o oarecare măsură înşelătoare”. Acest lucru a provocat o îngrijorare a comisiei de monitorizare a datelor şi siguranţei.

Totodată, în aceași zi, AstraZeneca a luat atitudine și a anunţat că va contacta comisia independentă pentru studiul clinic al vaccinului în Statele Unite şi va pune la dispoziţie analiza primară a celor mai recente date.

Franța a reluat vaccinarea cu AstraZeneca

De menționat este faptul că, Franța este prima țară europeană care a decis să reia vaccinarea cu AstraZeneca. Autoritatea publică de sănătate a aprobat acest demers, însă a stabilit că serul ar trebui administrat doar persoanelor cu vârsta de peste 55 de ani, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Totuși, restricția este în contradicție cu recomandările Agenției Europene pentru Medicamente care afirmă că vaccinul este sigur pentru toate categoriile de vârstă și vine la doar câteva săptămâni după ce autoritățile franceze afirmaseră inițial că vaccinul AstraZeneca ar trebui administrat doar persoanelor cu vârsta de sub 65 de ani.

„Ținând cont de datele furnizate de EMA, este convingerea HAS că vaccinarea cu vaccinul AstraZeneca poate fi reluată imediat”, a declarat autoritatea franceză într-un un comunicat.

Trebuie menționat faptul că, Franța a fost una din numeroasele țări ale Uniunii Europene care au suspendat săptămâna trecută administrarea vaccinului anglo-suedez. HAS a anunțat că își va revizui opinia odată ce vor fi disponibile noi date.

Noua restricție reprezintă încă o complicație pentru campania de vaccinare a Franței, marcată de probleme birocratice, probleme cu aprovizionarea și un nivel ridicat de neîncredere al populației.