Într-o notă adresată angajaţilor Pentagonului, seretarul Apărării din SUA, Lloyd Austin a anunțat că vaccinarea împotriva COVID-19 va deveni obligatorie cel târziu la jumătatea lunii septembrie pentru toţi membrii forţelor armate americane, relatează AFP, Reuters şi EFE.

În același timp, el a subliniat faptul că următorul pas este să meargă la liderul american Joe Biden pentru a-i putea cere autorizarea astfel încât vaccinarea să devină obligatorie, „nu mai târziu de jumătatea lui septembrie, sau imediat după aprobarea (vaccinurilor) de către FDA (Administraţia pentru alimente şi medicamente a SUA), în funcţie de care dintre ele se va întâmpla mai întâi”.

Amintim faptul că, la începutul lunii septembrie, vaccinul Pfizer/BionTech ar putea obţine aprobarea completă de către FDA, până acum având doar autorizarea de urgenţă.

Vaccinare obligatorie pentru militari 

În ceea ce privește atitudinea liderului american, preşedintele Joe Biden a declarat într-un comunicat că „susţine puternic” această decizie. Totodată, el a mai dat asigurări că împărtăşeşte alături de şeful Pentagonului „un angajament ferm ca trupele SUA să aibă toate instrumentele necesare pentru a-şi duce munca la bun sfârşit în cea mai mare siguranţă”.

Trebuie subliniat faptul că, potrivit informațiilor transmise de armata Statelor Unite, aproximativ jumătate din trupe sunt deja complet vaccinate, procent care creşte considerabil dacă sunt luaţi în calcul doar militarii activi, fără Garda naţională şi rezervişti, potrivit Agerpres. Amintim faptul că pentagonul are aproape 1,4 milioane de soldaţi activi.

În SUA, coronavirusul face ravagii din nou. În cursul săptămânii trecute, în doar 24 de ore, Statele Unite au înregistrat peste 100.000 de infectări, acesta fiind cel mai înalt nivel din ultimele șase luni, arată un calcul Reuters, în condițiile în care varianta Delta face ravagii în zonele cu rată mică a vaccinării.

Mai exact, săptămâna trecută, media ultimelor 7 zile este de aproape 95.000 de cazuri de Covid-19, ceea ce înseamnă o creștere de cinci ori în mai puțin de o lună, potrivit datelor Reuters.

Potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.Varianta Delta provoacă 83% din infecțiile noi cu coronavirus raportate în Statele Unite. În ceea ce privește numărul deceselor din SUA, acesta a crescut cu 33% în săptămâna ce a trecut, cu o medie de 377 de decese pe zi.