Federaţia Sanitas România reacționează după ultimele informații potrivit cărora vaccinarea cadrelor medicale trebuie să devină obligatorie. Sursa citată este de părere că nu se justifică obligativitatea vaccinării personalului sanitar din România sau impunerea testării periodice pe banii angajaţilor din sistemul medical.

Totodată, Sanitas amintește că potrivit unui raport, doar 60% dintre angajaţii din spitalele publice s-au vaccinat anti-COVID ori au trecut prin boală în ultimele 6 luni. În contextul în care acest procent este de aporoape 2,5 ori mai mare decât rata naţională a vaccinării, „nu se justifică legiferarea obligării angajaţilor din sistemul sanitar la vaccinare”, mai precizează sursa citată.

În același timp, Federaţia Sanitas mai precizează că gradul de imunizare, prin vaccinare sau prin trecerea prin boală, a angajaţilor din sistemul public de sănătate, este apropiat de valoarea necesară atingerii imunităţii de grup.

Adevărul despre vaccinarea medicilor

Sursa citată amintește că în funcție de categoriile profesionale, cea mai mare rată prcentuală este în rândul medicilor, iar cea mai scăzută în rândul personalului sanitar auxiliar.

„Pe categorii profesionale, cea mai mare rată procentuală este înregistrată în rândul medicilor (71,36%), iar cea mai scăzută în rândul personalului sanitar auxiliar (52,8%). În baza datelor colectate, putem concluziona că numărul personalului imunizat prin vaccinare sau în urma trecerii prin boală este foarte aproape de valoarea procentuală necesară atingerii acelui nivel numit ‘imunizare în masă’ sau ‘imunizare de turmă’.

În conlcuzie, organizația consideră că în interiorul categoriei de populaţie ‘salariaţi în sistemul sanitar public’ pericolul transmiterii şi infectării este minim”.

Totodată, Federaţia Sanitas mai consideră că rata medie de 60,14% de angajaţi din sistemul sanitar vaccinaţi sau trecuţi prin boală demonstrează că personalul sanitar nu constituie un risc major de infectare. Trebuie menționat faptul că datele publicate de Federaţia Sanitas iau în considerare situaţia actuală a peste 90.300 de angajaţi din sistemul public de sănătate, potrivit comunicatului.

Amintim faptul că, recent, România a depăşit pragul de 5 milioane de persoane vaccinate cu cel puţin o doză.