Totuți, comisarul european pentru comerţ, Phil Hogan, a declarat că șeful guvernului britanic, Boris Johnson, nu va respecta termenul limită pentru părăsirea Uniunii Europene până la sfârşitul anului 2020.

Johnson s-a angajat să respecte acest termen indiferent dacă Marea Britanie a încheiat un acord final cu blocul sau nu, afirmând în trecut că ar prefera mai degrabă ”să moară într-un şanţ” decât să prelungească data ieşirii din UE.

Hogan avertizează!

Acesta a spus că planul lui Johnson de a adăuga această dată în legislaţie este “foarte ciudat” şi un “truc” politic şi a avertizat că un Brexit fără acord ”va turna sare pe rană şi riscă să dividă familii, comunităţi şi regiuni”.

“Prea mult din dezbaterea din Marea Britanie din ultimii patru ani s-a bazat pe ideea falsă că este posibil un Brexit imediat şi complet păstrând toate avantajele apartenenţei la UE”. “Acum, când a fost depăşit impasul politic la Westminster, următoarea etapă a Brexitului trebuie să se bazeze pe realism şi pe fapte concrete”, a spus oficialul european.

”Orice retorică de tipul ‘şi cu varza unsă şi cu slănina în pod’ nu va funcţiona. Ambele părţi trebuie să acţioneze calm şi coerent”, a mai spus Hogan.

Deţinând portofoliul comerţului, comisarul european irlandez va juca un rol important în viitoarele negocieri ale UE cu Marea Britanie, scrie dpa, potrivit Agerpres.