Creşterea inflaţiei în Europa urmează să fie ”mai lungă decât se prevedea”, însă ar urma să fie înregistrată o scădere în cursul lui 2022, a declarat joi, preşedinta Băncii Centrale Europene (BCE) Christine Lagarde, transmite AFP.

”În pofida faptului că actuala creştere a inflaţiei va dura mai mult timp decât s-a prevăzut, ne aşteptăm ca ea să scadă în cursul anului viitor”, în urma unei scăderi aşteptate a preţului energiei şi unei îmbunătăţiri a situaţiei pe frontul penuriei de materiale, a anunţat ea într-o conferinţă de presă.

Banca Centrală Europeană (BCE) şi-a menţinut de altfel, joi, toate măsurile de susţinere a economiei, în pofida unei creşteri puternice a inflaţiei în zona euro, amânând astfel în decembrie o eventuală decizie cu privire la o normalizare treptată a politicii monetare.

Cei 25 de membri ai Consiliului Guvernatorilor BCE au confrmat, aşa cum se aştepta, arsenalul monetar aflat în vigoare care să le permită statelor, gospodăriilor şi întreprinderilor, să se finanţeze în bune condiţii şi să nu compromită relansarea economică.

Răscumpărarea datoriei în cadrul programului ”PEPP”, în vederea unei contracarări a efectelor pandemiei covid-19, urmează să continue în această toamnă, ”într-un ritm uşor mai slab” faţă de precedentele două trimestre.

Volumul programului – 1.850 de miliarde de euro -, din care s-a cheltuiet deja 80%, nu s-a schimbat.

Acest dispozitiv excepţional urmează să se încheie la sfârşitul lui martie 2022, în cazul în care criza Covid-19 este considerată încheiată, iar analişti pariază pe implementarea unui noi dispozitiv care să asigure o tranziţie lină.

Ratele-cheie au fost menţinute la cel mai scăzut nivel – de minus 0,5% care taxează depozitele în exces ale băncilor, atunci când nu sunt distribute în economie.

Avertisment îngrijorător din partea Băncii Mondiale

Un raportul publicat recent de Banca Mondială arată că în 2022 prețurile la energie electrică vor crește din nou, cu toate că acestea au fost majorate deja cu peste 80% în acest an. Banca Mondială spune că aceste majorări vor alimenta riscuri semnificative pe termen scurt pentru inflația globală în multe țări în curs de dezvoltare.

Preţurile energiei ar urma să înceapă să scadă în semestrul doi din 2022, pe fondul atenuării constrângerilor privind aprovizionarea. Şi preţurile produselor agricole şi metalelor ar urma să scadă anul viitor, după creşterile solide din 2021.

„Creşterea preţurilor energiei prezintă riscuri semnificative pe termen mediu la adresa inflaţiei globale şi, dacă sunt susţinute, ar putea afecta şi creşterea ţărilor importatoare de energie. Redresarea semnificativă a preţurilor materiilor prime devine mai pronunţată decât s-a estimat anterior. Recenta volatilitate a preţurilor ar putea complica opţiunile politice în momentul în care ţările îşi revin de pe urma recesiunii globale de anul trecut”, a apreciat Ayhan Kose, economist şef şi directorul diviziei Băncii Mondiale, care a publicat raportul.