Va fi introdusă o nouă materie în școli? Este vorba despre un curs care să îi învețe pe elevi despre educația pentru sănătate, potrivit declarației făcute de Alexandru Rafila.

Discipina „Educaţie pentru sănătate” este în prezent materie opţională şi nu toţi elevii beneficiază de aceasta, subliniază reprezentantul României la OMS.

Va fi introdusă o nouă materie în școli?

„Noi acum ne aflăm într-o situaţie majoră, o urgenţă de sănătate publică şi poate că este momentul să discutăm şi despre o introducere reală a „Educaţiei pentru sănătate” în şcoala românească”, a transmis Alexandru Rafila, miercuri, 27 ianuarie.

Declarația acestuia a fost făcută într-o intervenţie video în cadrul unei dezbateri organizate de Comisiile parlamentare pentru învăţământ.

„Cred că dezvoltarea sănătoasă a copiilor este la fel de importantă ca dobândirea de noţiuni din alte domenii”, a subliniază Alexandru Rafila.

Anunţul momentului pentru toţi elevii şi părinţii

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a dezvăluit că în decizia finală privind redeschiderea școlilor din semestrul doi gradul redus de vaccinare a profesorilor nu va fi un factor decisiv.

Principalii indicatori sunt trendul infecțiilor și pericolul reprezentat de noua tulpină britanică. Ministrul a spus că „în jur de 8.000 de cadre didactice” s-au vaccinat deja și „alte 80.000 sunt disponibile pentru vaccinare”.

Singura problemă o reprezintă faptul că nu sunt suficiente doze de vaccin momentan pentru profesori. Lipsa vaccinări profesorilor nu va opri redeschiderea școlilor, a indicat Sorin Cîmpeanu.

„Vaccinarea este importanta dar nu conditioneaza deschiderea scolilor. Evolutia epidemiologica este factorul care determina decizia privind deschiderea şcolilor. Pe 2 februarie va fi analizata evolutia ratei de infectare si pericolul noii tulpini, acestea sunt datele care vor fi puse pe masa.

Noi ca minister pledam pentru deschiderea pe 8 februarie, consideram ca riscul nu poate fi eliminat total, dar trebuie pastrat in zona in care poate fi controlat”, a explicat acesta, conform Antena 3.

Sursa foto: Inquam Photos, Sabin Cirstoveanu